*Nettavisen* Nyheter.

USA suspenderer militærpersonell etter Leger Uten Grenser-angrepet

EN ANSATT I Leger Uten Grenser ser på restene av sykehuset etter USAs luftangrep 3. oktober. Foto: Najim Rahim (Afp / NTB scanpix)

Skylder på «menneskelig svikt».

25.11.15 17:44

NEW YORK (Nettavisen): Flere personer i det amerikanske forsvaret er suspendert etter at en intern gransking av det amerikanske angrepet på Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan er fullført. Det hevder det amerikanske forsvaret onsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Granskingen konkluderer med at angrepet skyldtes «en tragisk feil» som konsekvens av «menneskelig svikt».

General Joseph Campbell sier ifølge New York Times at luftangrepet på sykehuset kom etter en kombinasjon av menneskelig svikt, mekaniske feil og utmattelse i en bemanning som hadde kjempet i fem dager på rad.

Det amerikanske forsvaret nekter imidlertid å opplyse om hvor mange personer som er suspendert.

USA nekter også å opplyse om hvorvidt det blir tatt ut noen tiltaler eller om de suspenderte personene risikerer andre former for disiplinærstraff.

30 pasienter og leger fra Leger Uten Grenser (MSF) ble drept i angrepet, ifølge New York Times, til tross for at sykehuset var merket med det kjente røde og hvite flagget til «Medicins Sans Frontieres» (organisasjonens franske navn) på taket.

MSF mener angrepet er en krigsforbrytelse og understreker at USA kjente til dette sykehuset.

- Vi prøvde å se inn i en av de brennende bygningene. Jeg klarer ikke å beskrive det som var der inne. Det finnes ikke ord for hvor grusomt det var. På overvåkingsposten lå seks pasienter og brant i sengene sine, fortalte sykepleier Lajos Zoltan Jecs på organisasjonens nettsider.

Ifølge MSF pågikk bombeangrepet i over en time, til tross for at både afghanske og amerikanske militærtjenestemenn ble varslet om at angrepet gikk utover feltsykehuset deres.

USAs forsvarsledelse har i ettertid blitt kraftig kritisert for å forandre forklaring flere ganger. Først fire dager etter angrepet tok USAs president Barack Obama kontakt med MSF for å beklage hendelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MEDLEMMER av Leger Uten Grenser demonstrerer i Geneve med krav om en uavhengig gransking av det amerikanske angrepet på sykehuset i Kunduz 3. oktober. Foto: Fabrice Coffrini (Afp / NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.