RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA svært interessert i Krekar

Sist oppdatert:
USAs justisminister John Ashcroft bekrefter at USA er svært interessert i hva som skjer med mulla Krekar. Hans gruppe Ansar al-Islam er mistenkt for å stå bak bombingen av FN-hovedkvartert i Bagdad.

- Amerikanerne er svært, svært opptatt av mulla Krekar, sa utenriksminister Jan Petersen etter et møte med Ashcroft mandag.

USA har ikke bedt om å få Krekar utlevert, men Ashcroft sier at de ser på Ansar al-Islam som en svært farlig organisasjon.

- Ansar al-Islam er en svært farlig gruppe, som har hatt en treningsleir for terrorister i Nord-Irak. Personer som har tilknytning til gruppen, og involvert i ledelsen er vil følges nøye av de som kjemper mot terrorisme, sa Ashcroft.

Fortsetter etterforsking

På spørsmål om en kommentar til at Norge har frafalt alle anklager mot Krekar, sier Ashcroft at amerikanske myndigheter fortsetter etterforskningen mot hans organisasjon Ansar al-Islam.

– Men jeg har hatt fortrolige samtaler med den norske regjering og mine råd til USAs president vil også være av fortrolig karakter, sier Ashcroft. Han takket Norge for all bistand i kampen mot internasjonal terrorisme.

USA mistenker Ansar al-Islam for å stå bak bombeangrepet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad der 22 mennesker mistet livet i august.

Usikkert om utlevering

Ashcroft ville ikke svare på om hvorvidt USA kommer til å be om å få Krekar utlevert. Han sa også at det finnes veier rundt det europeiske forbudet mot å utlevere personer som risikerer dødsstraff i et annet land.

- Europeiske land utleverer personer til USA. De krever noen ganger å få forsikringer om at dødsstraff ikke vil bli brukt, sa Ashcroft.

Tok opp Guantanamo

Petersen understreker at hovedpunktet under samtalen med Ashcroft var bekjempelse av terrorisme, men fra norsk side ble også dødsstraffen og forholdet for fangene på Guantanamo-basen tatt opp.

Disse spørsmålene tok også statsminister Kjell Magne Bondevik opp under en kort samtale med Ashcroft, der også forholdet mellom de to nære allierte sto sentralt.

– Vi er enige om å være uenig når spørsmålet om dødsstraff bringes på bane, sier Bondevik. Han legger til at amerikanerne langt fra sitter stille og bare lytter når dødsstraffen er tema.

– De har sine argumenter klare, og et hovedpunkt i forsvaret av dødsstraff er at den virker forebyggende, sier Bondevik, som selv legger helt andre argumenter til grunn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere