*Nettavisen* Nyheter.

USA teller ikke drap på sivile

Foto: (Illustrasjonsfoto: Reuters)

USA har ikke tall på hvor mange sivile som er drept av landets soldater i Irak etter krigen. Ikke bryr de seg om å etterforske dødsfallene heller.

Hvor mange irakiske sivile som er blitt drept av amerikanske soldater, siden president George W. Bush erklærte krigshandlingene for avsluttet 1. mai, er usikkert. Amerikanerne bryr seg nemlig ikke med å telle.

En rapport laget av organisasjonen Human Rights Watch (HRW) stadfester 20 sivile irakiske dødsfall mellom 1. mai og 30. september. 94 dødsfall er rapportert, men ikke helt bekreftet. HRW tror det reelle tallet er enda høyere.

- Det er en tragedie at amerikanske soldater har drept så mange sivile i Bagdad. Men det er virkelig utrolig at det amerikanske militæret ikke en gang teller disse dødsfallene. Hver gang amerikanske styrker dreper en irakisk sivilist under uvisse omstendigheter, bør de etterforske hendelsen, sier Joe Stork, administrerende direktør i HRWs Midtøsten-avdeling.

Bare én reprimande
Bare ved en anledning har amerikanske soldater fått reprimande etter at sivile irakere er blitt drept. Bare fem saker er etterforsket på høyt nivå, og i fire av tilfellene er det konkludert med at amerikanske soldater handlet innenfor reglene.

I det femte tilfellet ble en helikopterpilot og hans kommandant straffet for å ha revet ned et sjiamuslimsk banner, noe som utløste voldelige sammenstøt.

HRW har selv etterforsket to av disse tilfellene, og hevder å ha funnet bevis på at amerikanerne har brukt overdreven makt. Blant annet skal de ha skutt en person som hadde hendene i været og slått en fange.

HRW mener mye av problemet er at amerikanske soldater, som er trenet i krig, har fått oppgaver som politifolk. Disse oppgavene er de ikke trenet for og heller ikke forberedt på.

Rambo
Rapporten opplyser videre at HRW også møtte mange amerikanske soldater som behandlet irakerne med respekt, og jobbet med å trene opp irakisk politi. Flere av disse var frustrert over oppførselen til sine kolleger.

- Det tar en stund for å få Rambo-greiene ut, forteller en offiser til HRW.

Joe Stark i HRW mener at mangelen på etterforskning av hendelsene der irakiske sivile er blitt drept eller skadet, skaper et presedens som gjør at soldatene tror de ikke kan straffes.

- Soldatene må vite at de blir holdt ansvarlige for overdreven maktbruk. Slik det er nå, tror soldatene at de kan trykke på avtrekkeren uten å bli undersøkt, sier Stark.

Tiltak
HRW foreslår flere tiltak for å bedre på situasjonen. Kontrollposter bør markeres bedre med skilt på arabisk og lys, og tolker bør være med på alle operasjoner. Irakerne bør også få vite hva slags behandling de kan forvente seg ved kontrollposter og ved razziaer. Det viktigste er likevel at amerikanerne bør etterforske alle pålitelige anklager om overdreven maktbruk, og straffe soldater som bryter reglene, mener HRW.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.