Gå til sidens hovedinnhold

USA: Tre menn kjent skyldig i drapet på Ahmaud Arbery

Tre hvite menn er funnet skyldige i drapet på den 25 år gamle svarte joggeren Ahmaud Arbery i Georgia i USA i februar i fjor.

Travis McMichael, som skjøt 25-åringen, faren hans Gregory og naboen deres William «Roddie» Bryan, som deltok i jakten på den svarte mannen, ble alle funnet skyldige i drapet. Juryen brukte drøyt ti timer på å komme fram til kjennelsene.

Saken fikk stor oppmerksomhet i USA etter at en mobilvideo som viste drapet og som ble filmet av en av de tre tiltalte, gikk viralt på internett.

Først to dager etter at videoen dukket opp, ble de nå dømte mennene pågrepet av politiet. Det var rundt tre måneder etter selve hendelsen.

«Magefølelse»

Forsvareren til mannen som skjøt Arbery, hevdet i retten at de tre begynte å følge etter 25-åringen fordi de mistenkte ham for å være en innbruddstyv.

En av dem fortalte politiet tidligere at han «ikke visste om Arbery hadde stjålet noe eller ei», men at han «hadde en magefølelse» som tilsa at han sto bak tidligere innbrudd i nabolaget.

Ifølge dommen fulgte de tre etter Arbery i bil og avskar ham før skuddene ble avfyrt. Arbery forsøkte å flykte og løp ned i en grøft i et forsøk på å unnslippe.

– Selvforsvar

Ifølge forsvarerne forsøkte de tre å foreta en såkalt sivil anholdelse, som på det tidspunktet var lov i Georgia.

Forsvareren hevder i retten videre at Travis McMichael skjøt Arbery i selvforsvar, fordi 25-åringen ikke la seg ned på bakken, slik han beordret ham til.

Videoen fra drapet, som ble filmet av William «Roddie» Bryan, viser at det første skuddet ble løsnet mot brystkassen, før et skudd ble løsnet mot hånden og et tredje traff ham i brystet.

Arbery var ubevæpnet, og under rettssaken kom det fram at det ikke var noe som knyttet ham til innbruddene i området.

– En svart mann bør kunne ta seg en joggetur uten å måtte frykte for livet sitt, tvitret president Joe Biden på ettårsdagen for drapet på Arbery.

(©NTB)