USAs utenriksminister Rex Tillerson uttalte søndag at USA trekker seg fra pakten og kaller den for «uforenlig» med amerikansk politikk.

– Mens vi vil fortsette å delta på en rekke fronter i FN, kan vi i dette tilfellet ikke i god tro støtte en prosess som kan undergrave USAs suverene rett til å håndheve våre innvandringslover og sikre våre grenser, uttalte utenriksministeren.

Ledere fra FNs medlemsland møttes i september i fjor for å diskutere flyktningkrisen og store migrasjonsstrømmer. Landene ble enige om en erklæring om å jobbe for to avtaler som skal vedtas i 2018. Det dreier seg om et rammeverk for å håndtere flyktningkriser, samt en avtale som skal gi økte muligheter for trygg migrasjon.

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, sa at landet vil fortsette med sin «sjenerøsitet» ved å støtte innvandrere og flyktninger rundt om i verden, men at landets «beslutninger om innvandringspolitikk kun må tas av amerikanere».

USA har med Trumps «USA først»-politikk trukket seg fra flere globale forpliktelser som ble gjort under administrasjon under Barack Obama, blant annet Parisavtalen.

Ifølge FN er flyktningkrisen på sitt verste siden andre verdenskrig. Krigen i Syria er hovedkilden til de store utfordringene.

(©NTB)