RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Juan Carlos Solorzano (AP Photo)

USA tror ikke på Chavez-seier

Sist oppdatert:
USA aksepterer foreløpig ikke Venezuelas president Hugo Chavez’ seier i folkeavstemningen om hans framtid. Se web-tv her.

Dette trass i at valgobservatører under ledelse av tidligere president Jimmy Carter sier det er korrekt at Chavez har vunnet folkeavstemningen i Venezuela.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet ba mandag kveld om at opposisjonens beskyldninger om valgfusk raskt blir gransket.

- Vi merker oss Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) og Carter-senterets uttalelse om at deres opptelling stemmer overens med Det nasjonale valgrådets foreløpige resultat, sa talsmann for utenriksdepartementet, Tom Casey.

- Vi har også merket oss deres tilbud om å arbeide med opposisjonen for å gjennomføre en åpen granskning for å ta opp bekymringene og overbevise venezuelanerne om at valget var fritt og rettferdig, sa Casey videre.

EU-kommisjonen karakteriserer folkeavstemningen som «en seier for demokratiet», men ville mandag ikke kommentere resultatet.

Flere latinamerikanske land var raskt ute og gratulerte Chavez med seieren over opposisjonen.

- Juks
Det nasjonale valgrådet i Venezuela opplyste mandag at 58 prosent av velgerne har sagt nei til å kaste president Hugo Chavez. Disse resultatene ble offentliggjort etter at 94 prosent av stemmene var talt opp.

Chavez’ motstandere hevder imidlertid at presidenten har gjennomført massivt valgfusk, og lover at de vil legge fram bevis for påstanden.

- Vi avviser kategorisk resultatet. Vi skal samle bevis for å dokumentere det gigantiske jukset som er blitt begått mot folkets vilje, sa opposisjonslederen Henry Ramos Allup.

(© NTB/AFP/Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere