*Nettavisen* Nyheter.

USA truer med å straffe Iran

Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice uttalte onsdag at det kan bli aktuelt for USA å gjennomføre sanksjoner mot Iran på egenhånd.

15.02.06 21:02

Hvis den amerikanske regjeringen mener at eventuelle sanksjoner godkjent av FNs Sikkerhetsråd ikke er strenge nok kan det bli aktuelt for USA å gjennomføre egne tiltak.

- Det finnes ikke noe enhetlig syn på når eller hvordan sanksjonene skal gjennomføres, sa Rice i Senatets utenrikskomité onsdag, melder AP.

- Visse sanksjoner kan vi være i stand til å gjennomføre på egenhånd, sa hun.

- Flere tiltak mulig
Rice innrømmet at USA absolutt ville foretrekke at flere land var med på sanksjonene, siden det vil virke mer effektivt.

Rice sa regjeringen har vurdert et spekter av mulige tiltak som kan brukes til å straffe Iran for det man mener er brudd på ikkespredningsavtalen for atomvåpen.

Iran nekter for at landet forsøker å skaffe seg atomvåpen, og sier landets atomprogram kun er mente å skaffe elektrisitet.

Sanksjoner siden '79
Det var ikke umiddelbart klart hvilke nye sanksjoner USA kunne pålegge Iran, siden landet har vært underlagt økonomiske og diplomatiske sanksjoner fra USAs side siden 1979-80, melder AP.

Uavhengig av hva Sikkerhetsrådet foretar seg mente Rice at USA har «en rekke pressmidler» tilgjengelig i håndteringen av Iran.

- Ingen ønsker å se Midtøsten dominert av et iransk hegemoni, sa Rice.

- På lang sikt ser ikke den iranske geostrategiske stillingen alt for bra ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.