*Nettavisen* Nyheter.

USA tviler på WHOs fedmeplan

Foto: (Arkivfoto)

USA krever at Verdens helseorganisasjon (WHO) revurderer kampen mot fedme, melder BBC.

21.01.04 08:50

Et planutkast fikk bred støtte på et møte i WHOs ledelse tirsdag. Men USAs delegasjon forlangte nye diskusjoner før et vedtak fattes. Amerikanerne satte spørsmålstegn ved det vitenskapelige grunnlaget for planene, som blant annet tar sikte på redusert bruk av salt, fett og sukker i mat over store deler av verden.

Forslagene skal fremme bedre helse gjennom sunnere livsstil.

Det anslås at 300 millioner mennesker i verden lider av fedme, mens ytterligere 750 millioner er overvektige. Fedme øker risikoen for hjertesykdommer, diabetes og andre alvorlige sykdommer.

Næringsmiddelindustrien har hevdet at noen av forslagene, spesielt forslaget om reduksjon i sukkerforbruk, ikke er vitenskapelig basert, og administrasjonen til president George W. Bush er blitt anklaget for å gå industriens ærend.

USA brukte i løpet av fjoråret 515 milliarder kroner på å behandle folk med helseskader forårsaket av fedme, viser en ny rapport.

Skattebetalerne betaler halve regningen. Rapporten konkluderer med kostnaden av fedmerelaterte sykdommer er nesten like høy som kostnadene ved å behandle sykdommer forårsaket av røyking.

Fedme er blitt dobbelt så vanlig i USA siden 1980.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.