*Nettavisen* Nyheter.

USA vedgår jøde-plyndring

illustrasjon

USA innrømmer at amerikanske offiserer var innblandet i plyndring av jødiske verdisaker under 2. verdenskrig, og betaler erstatning for skattene.

Amerikanske offiserer stjal varer fra et tog kjent som nazistenes gulltog, på vei fra Ungarn til Tyskland under frigjøringsperioden i mai 1945. Toget kom aldri til Tyskland, og den verdifulle lasten forsvant.

I stedet falt lasten av gull, sølv, porselen og juveler, 1.200 malerier og 3.000 orientalske tepper nazistene hadde beslaglagt i jødiske hjem i Ungarn, blant annet i amerikanske soldaters hender. Ifølge en omfattende granskning, skal høytstående amerikanske offiserer, ha vært innblandet i svindelen.

I dag er lastens verdi beregnet til inntil 90 millioner dollar, eller om lag 750 millioner norske kroner.

Den politiske innrømmelsen vedrørende amerikansk innblanding i affæren har sittet langt inne, og saksøkerne har omtalt at det mest av alt dreier seg om en prinsippsak, ikke om å få pengene tilbakeført.

Pengene vil ikke bli delt ut til familiene som ble frastjålet verdisakene, men til overlevende av Holocaust som lever under trange økonomiske kår i Ungarn, USA, Israel og Canada, melder AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.