*Nettavisen* Nyheter.

USA vil gi Nato ansvaret i Afghanistan

USA ønsker at NATO overtar hovedansvaret også for den amerikanske militæroperasjonen i Afghanistan, sier forsvarsminister Donald Rumsfeld.

NATO overtok ledelsen av den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF med 5700 soldater 1. august.

Nå er USA interessert i at NATO også overtar ansvar for den USA-ledede Enduring Freedom-styrken i landet, som teller 10.000 soldater.

- Det er tenkelig at en større del av ansvaret kunne flyttes fra den eksisterende koalisjonen til NATO. Om det vil skje, vet jeg ikke, men vi støtter bestemt dette over tid, sa Rumsfeld før åpningen av NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

Norge deltar
Dette blir et tema under møtet i Brussel, hvor også Norges forsvarsminister Kristin Krohn Devold deltar.

Norge har et sterkt engasjement i Afghanistan og har deltatt både i ISAF-styrken og den amerikanske operasjonen. Fra nyttår blir Afghanistan et hovedsamarbeidsland for Norge.

NATO-landene er enige om å utvide ISAFs engasjement i Afghanistan til også utenfor Kabul, slik FN har bedt om.

Problemet er at NATO-landene har problemer med å skaffe utstyr og soldater til den eksisterende styrken i Kabul.

Vil ha flere soldater
Mandag gjentok NATOs generalsekretær George Robertson sin oppfordring til NATO-landene om å melde inn flere soldater og mer utstyr til operasjonen.

Norge må ta stilling til om noen av de rundt 200 soldatene fra Telemark bataljon, som nå er i Kabul, kan bli sendt til langt farligere områder utenfor hovedstaden senere.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.