RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA vil ha internasjonal hjelp

Sist oppdatert:
USA vil ha en ny resolusjon i FN for å så flere land til å sende soldater til Irak. Men USA krever at de skal ha kommandoen.

De amerikanske styrkene i Irak har fått kritikk av blant andre FNs generalsekretær Kofi Annan for ikke å ha gjort en god nok jobbe med å gjøre forholdene i Irak trygge. Ifølge folkeretten er det en okkupasjonsmakts plikt å sørge for lov og orden.

Torsdag skal Annan møte USAs utenriksminister Colin Powell for å diskutere en mulig ny FN-resolusjon.

USA ønsker at en ny FN-resolusjonen skal øke den internasjonale støtten til FN-operasjonen i Irak. Ifølge en tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet skal Bush-administrasjonen være villig til å øke FNs status rolle i Irak, men kun dersom USA beholder den øverste kontrollen i landet.

Storbritannias utenriksminister Jack Straw sa onsdag at han vil foreslå et styrket FN-mandat, men han gikk ikke i detaljer om innholdet. Diplomater sier imidlertid at det er høyst usannsynlig at FN vil spille en større rolle når det gjelder sikkerheten i landet. Frankrike og andre land har presset på for å få vedtatt et FN-mandat for styrker som kommer for å hjelpe de amerikanske og britiske okkupasjonsstyrkene, men det har både USA og Storbritannia tidligere avvist.

Bush-regjeringen håper nå at en FN-resolusjon kan oppfordre nasjoner som India, Pakistan og Tyrkia til å sende soldater. Disse og andre land har ikke vært villig til å sende sine soldater til Irak, uten at FN støtter en slik utplassering, skriver New York Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere