*Nettavisen* Nyheter.

USA vil hjelpe Abbas

President George W. Bush sa søndag at USA står klare til å hjelpe den nye palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, med de oppgaver han står overfor.

10.01.05 07:49

Bush vurderer nå et forslag om å øke den amerikanske støtten til Palestina med 200 millioner dollar for inneværende år for å hjelpe Abbas med å berede grunnen for Israels tilbaketrekking fra Gaza, melder Reuters.

USA vil trolig sette som betingelse at palestinerne setter en stopper for volden og gjennomfører reformer.

Vil hjelpe
Bush uttalte at søndagens presidentvalg - og parlamentsvalget som vil følge - «er avgjørende for å få på plass en suveren, uavhengig, levedyktig, demokratisk og fredelig palestinsk stat som kan leve side om side med et trygt og sikkert Israel.»

- USA står klare til å hjelpe det palestinske folk med å nå sine mål, la han til.

Bush kalte det palestinske presidentvalget fritt og rettferdig og sa det var et nytt bevis på at befolkningen i Midtøsten ønsker seg et demokrati.

Ber Israel vise forhandlingsvilje
Tidligere på dagen ba USAs utenriksminister Colin Powell Israel om å løslate flere palestinske fanger for å vise vilje til å komme palestinerne i møte med nye fredsforhandlinger.

Abbas har hele tiden vært Washingtons favoritt i presidentvalget, mens avdøde Yassir Arafat ifølge Bush sto i veien for fredsprosessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.