*Nettavisen* Nyheter.

USA vil ikke ha Bill som «førstedame»

Amerikanske velgere misliker tanken på å få Bill Clinton tilbake i Det hvite hus.

04.02.08 17:03

Etter Hillary Clintons valgnederlag i delstaten Iowa, ble ektemann og tidligere president Bill Clinton brakt inn på banen for å vinne velgere for kona. Ekspresidenten brukte mye av sin taletid til å snakke nedlatende om konas rival Barack Obama. Ekspresidenten høstet mye kritikk for sine kontinuerlige angrep på Illinois-senatoren, noe som resulterte med at han til slutt ble satt på sidelinjen av Hillarys rådgivere.

Denne negative omtalen har satt sine spor hos mange velgere. Nye meningsmålinger viser at langt flere amerikanere enn tidligere er motstandere av å få Bill Clinton tilbake i Det hvite hus.

41 prosent av de registrerte velgerne sier at de misliker tanken på å få Bill Clinton tilbake i Det hvite hus, kommer det frem i en meningsmåling utført av Pew Research Center i perioden 30. januar til 2. februar. I oktober i fjor var det 34 prosent av velgerne som hadde denne oppfatningen, skriver The New York Times.

Dersom Hillary går av med seieren i nominasjonsprosessen, og blir Demokratenes presidentkandidat, kan ektemannen Bill vise seg å være en tung byrde å bære for Hillary.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Uavhengige stemmer
Amerikanske velgere vet at de får ektemannen med på kjøpet dersom de stemmer på Hillary, og dette kan bety at USAs første kvinnelige presidentkandidat kan miste mange av de uavhengige stemmene til den republikanske presidentkandidaten.

Blant de uavhengige velgerne har Bill Clinton mistet mye popularitet de siste månedene. I fjor i oktober var det 35 prosent av de uavhengige velgerne som ikke ville ha Bill Clinton som presidentektemann, mens fire dager før Super-tirsdag har dette tallet steget til 45 prosent.

Demokratene ser derimot ut til å være komfortable med å få Bill tilbake i 1600 Pennsylvania Avenue. Bare ti prosent var negative til ekspresidenten i oktober, og selv etter de gjentatte Obama-angrepene, har dette tallet kun økt til tolv prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Demokratene vil ha Bill
Hele 68 prosent av demokratene sier de er positive til å få ham tilbake i Washington, og dette tallet er fortsatt uforandret.

Men Bill Clinton er minst populær blant Republikanerne. I oktober var det 66 prosent av Republikanerne som mislikte tanken på å få ham tilbake i Det hvite hus. Nå er dette tallet steget til 80 prosent.

Stikkordet i den amerikanske nominasjonsprosessen har vært «Forandring». Dersom Hillary vinner både nominasjonsprosessen og presidentvalget, vil enda en Clinton bli sittende med makten i USA. Dette kan i teorien bety at familiene Clinton og Bush vil styre USA i 28 år sammenhengende dersom Hillary skulle bli gjenvalgt til enda en presidentperiode – noe som er langt fra er noen forandring i den amerikanske politikken.

Tirsdag er det over 20 delstater som holder nominasjonsvalg. Nettavisen oppdaterer resultatene fortløpende natt til onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag