USA vil ikke samarbeide med Iran eller Syria mot IS

USA er offisielt i krig med IS, men vil ikke samarbeide med Iran eller Syria mot gruppen.

USA er offisielt i krig med IS, men vil ikke samarbeide med Iran eller Syria mot gruppen. Foto: Uncredited

Mens USAs utenriksminister John Kerry er på rundreise for å samle støtte til en koalisjon mot jihadistene i IS, gjør USA det klart at verken Iran eller Syria er velkommen i alliansen.

Under et besøk i Ankara for å forsøke å sikre tyrkisk støtte til kampen mot IS, sa Kerry fredag at det ikke passet seg om Iran skulle være med på en konferanse i Paris mandag

Kerry anklaget Iran for å være en stat som sponser terror og som støtter opp under det brutale syriske regimet, og at det derfor ville være upassende for iranske representanter å komme til Paris.

Og i Washington gjorde talskvinnen for utenriksdepartementet, Marie Harf, det klart at det ikke er aktuelt å samordne den internasjonale innsatsen mot IS med Bashar al-Assads regime i Syria.

– Svaret på sikkerhetsutfordringene i regionen er ikke Assad-regimet. Det er de som har skapt dette sikkerhetsvakuumet. Vi kommer ikke til å samarbeide med dem i denne kampen, sa hun fredag.

Alle imot IS

Men både Iran og Syria er allerede med i kampen mot IS. Harfs

uttalelse var et svar på en kommentar tidligere fredag fra en av Assads rådgivere, Bouthaina Shaaban, som mente at Syria måtte inkluderes i den multinasjonale koalisjonen USA setter sammen for å bekjempe jihadistene i IS.

Harf framholdt at de syriske regjeringsstyrkene «fortsetter å drepe sitt eget folk», og hun avviste at det kan bli nødvendig å samarbeide med Syria for eksempel om forflytning av bakkestyrker eller i tilfelle et amerikansk fly styrter i Syria.

Mens Syria bomber IS-opprørere, har Iran sendt rådgivere for å bistå den irakiske regjeringshæren i kampen mot de sunnimuslimske ekstremistene som har tatt kontrollen over store deler av Nord-Irak, samtidig som USA har støttet den med flyangrep mot IS-stillinger.

Håper på Tyrkia

I Ankara håpet Kerry å få støtte fra et skeptisk Tyrkia i kampen mot IS.

Etter at president Barack Obama la fram sin plan for kamp mot ekstremistene, gikk tyrkiske myndigheter ut og sa at flybasene i landet ikke vil bli stilt til disposisjon for amerikanske fly på tokt i Irak og Syria.

– Våre to land vil fortsette kampen mot terrororganisasjoner i regionen som tidligere, sa Kerry etter et to timer langt møte med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkia skal fortsette å dele etterretningsopplysninger med USA, gi logistikkstøtte til syrisk opposisjon og humanitær hjelp til Syria-krigens ofre.

IS holder 49 tyrkere som gisler, blant dem både barn og diplomater.

– Våre hender og armer er bundet på grunn av gislene, sa en tyrkisk tjenestemann til AFP i forkant av Kerrys besøk.

Vanskelig koalisjon

Kerry er på rundreise i Midtøsten for å stable på beina en koalisjon som totalt skal omfatte mer enn 40 land, noe som ikke er lett i et Midtøsten der landene har motstridende mål og interesser.

Torsdag fikk han imidlertid støtte for en koordinert militær kampanje mot IS fra ti arabiske land: Egypt, Irak, Jordan, Libanon og de seks golfstatene, inkludert rivalene Saudi-Arabia og Qatar.

Tyrkia, som har den nest største hæren i NATO etter USA, og som grenser til både Syria og Irak, har hittil unnlatt å binde seg til noen innsats.

I et intervju med tyrkisk TV etter møtet med Kerry sa statsminister Ahmet Davutoglu at amerikansk innsats mot IS i Irak er nødvendig, men ikke nok til å skape politisk stabilitet.

Fra tidlig i konflikten i Syria har Tyrkia støttet sunnimuslimske opprørere mot Assad-regimet, og Tyrkia vil være forsiktig med å svekke Assads fiender, selv om også Tyrkia er skremt av jihadistenes framgang. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.