RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
USA er offisielt i krig med IS, men vil ikke samarbeide med Iran eller Syria mot gruppen.
USA er offisielt i krig med IS, men vil ikke samarbeide med Iran eller Syria mot gruppen. Foto: Uncredited

USA vil ikke samarbeide med Iran eller Syria mot IS

Mens USAs utenriksminister John Kerry er på rundreise for å samle støtte til en koalisjon mot jihadistene i IS, gjør USA det klart at verken Iran eller Syria er velkommen i alliansen.

Under et besøk i Ankara for å forsøke å sikre tyrkisk støtte til kampen mot IS, sa Kerry fredag at det ikke passet seg om Iran skulle være med på en konferanse i Paris mandag

Kerry anklaget Iran for å være en stat som sponser terror og som støtter opp under det brutale syriske regimet, og at det derfor ville være upassende for iranske representanter å komme til Paris.

Og i Washington gjorde talskvinnen for utenriksdepartementet, Marie Harf, det klart at det ikke er aktuelt å samordne den internasjonale innsatsen mot IS med Bashar al-Assads regime i Syria.

– Svaret på sikkerhetsutfordringene i regionen er ikke Assad-regimet. Det er de som har skapt dette sikkerhetsvakuumet. Vi kommer ikke til å samarbeide med dem i denne kampen, sa hun fredag.

Alle imot IS

Men både Iran og Syria er allerede med i kampen mot IS. Harfs

uttalelse var et svar på en kommentar tidligere fredag fra en av Assads rådgivere, Bouthaina Shaaban, som mente at Syria måtte inkluderes i den multinasjonale koalisjonen USA setter sammen for å bekjempe jihadistene i IS.

Harf framholdt at de syriske regjeringsstyrkene «fortsetter å drepe sitt eget folk», og hun avviste at det kan bli nødvendig å samarbeide med Syria for eksempel om forflytning av bakkestyrker eller i tilfelle et amerikansk fly styrter i Syria.

Mens Syria bomber IS-opprørere, har Iran sendt rådgivere for å bistå den irakiske regjeringshæren i kampen mot de sunnimuslimske ekstremistene som har tatt kontrollen over store deler av Nord-Irak, samtidig som USA har støttet den med flyangrep mot IS-stillinger.

Håper på Tyrkia

I Ankara håpet Kerry å få støtte fra et skeptisk Tyrkia i kampen mot IS.

Etter at president Barack Obama la fram sin plan for kamp mot ekstremistene, gikk tyrkiske myndigheter ut og sa at flybasene i landet ikke vil bli stilt til disposisjon for amerikanske fly på tokt i Irak og Syria.

– Våre to land vil fortsette kampen mot terrororganisasjoner i regionen som tidligere, sa Kerry etter et to timer langt møte med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkia skal fortsette å dele etterretningsopplysninger med USA, gi logistikkstøtte til syrisk opposisjon og humanitær hjelp til Syria-krigens ofre.

IS holder 49 tyrkere som gisler, blant dem både barn og diplomater.

– Våre hender og armer er bundet på grunn av gislene, sa en tyrkisk tjenestemann til AFP i forkant av Kerrys besøk.

Vanskelig koalisjon

Kerry er på rundreise i Midtøsten for å stable på beina en koalisjon som totalt skal omfatte mer enn 40 land, noe som ikke er lett i et Midtøsten der landene har motstridende mål og interesser.

Torsdag fikk han imidlertid støtte for en koordinert militær kampanje mot IS fra ti arabiske land: Egypt, Irak, Jordan, Libanon og de seks golfstatene, inkludert rivalene Saudi-Arabia og Qatar.

Tyrkia, som har den nest største hæren i NATO etter USA, og som grenser til både Syria og Irak, har hittil unnlatt å binde seg til noen innsats.

I et intervju med tyrkisk TV etter møtet med Kerry sa statsminister Ahmet Davutoglu at amerikansk innsats mot IS i Irak er nødvendig, men ikke nok til å skape politisk stabilitet.

Fra tidlig i konflikten i Syria har Tyrkia støttet sunnimuslimske opprørere mot Assad-regimet, og Tyrkia vil være forsiktig med å svekke Assads fiender, selv om også Tyrkia er skremt av jihadistenes framgang. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere