RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA vil lage plutonium

Sist oppdatert:
Miljøvernerne er i skyttergravene etter at det ble kjent at USA planlegger å starte plutoniumsproduksjon.

Bush-administrasjonen planlegger å starte opp produksjon av plutonium 238 til eget bruk for første gang siden den kalde krigen, skriver New York Times.

Det radioaktive stoffet er en verdifull energikilde, men også en fryktet kreftfremkaller.

Ifølge offisielle kilder planlegger amerikanerne å produsere i underkant av 200 kilo plutonium ved nasjonallaboratoriet i Idaho over en 30-årsperiode.

- Den egentlige grunnen til at vi starter opp produksjon er nasjonal sikkerhet, sa lederen for kjernekraftseksjonen i det amerikanske energidepartementet, Timothy A. Frazier, i et intervju nylig, ifølge New York Times. Han benektet imidlertid enhver forbindelse mellom plutoniumsproduksjonen og atomvåpen, satteliter eller våpensystemer i rommet.

Dét spiller uansett mindre rolle for gruppen som kaller seg Keep Yellowstone Nuclear Free, og som tidligere har kjempet mot en plan for radioaktiv deponering i Wyoming.

- Folk begynner å bli oppmerksomme nå, sier en talskvinne for gruppen til New York Times.

Det er ennå ikke klart hvordan organisasjonen, som tidligere har fått støtte fra blant andre filmstjernen Harrison Ford, vil reagere organisatorisk på planene, som først ble kjent sist fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere