*Nettavisen* Nyheter.

USA vil livstidsfengsle uten bevis

Bush-administrasjonen vil få bygget et eget fengsel der terrormistenkte som ikke får saken sin prøvd i retten fordi myndighetene ikke har nok bevis mot dem kan plasseres, eventuelt på livstid.

02.01.05 07:29

Avisen The Washington Post skriver at Pentagon og CIA har bedt Det hvite hus om å bestemme hva som skal skje med de terrormistenkte de ikke vil sette fri eller utlevere til domstoler i USA eller utlandet.

Som del av en løsning planlegger Forsvarsdepartementet, som holder 500 fanget i Guantanamo Bay, å be Kongressen om 25 millioner dollar for å bygge et fengsel med 200 senger til fanger som sannsynligvis aldri vil bli stilt for retten på grunn av mangel på bevis, sier forsvarstjenestemenn til avisen.

Det nye fengselet, kalt Camp 6, ville være mer behagelig og gi fangene mer frihet enn de har nå, og laget for fanger regjeringen tror ikke har noe mer informasjon å gi.

- Ettersom den globale krigen mot terror er langvarig, er det fornuftig for oss å se etter løsninger på langsiktige problemer, sier talsmann for Pentagon Bryan Whitman til avisen.

Ifølge Washington post vil resultatet av gjennomgangen som er under arbeid også påvirke de som blir tatt til fange i senere antiterror-operasjoner.

Ett forslag er å flytte et stort antall fanger som er statsborgere i Afghanistan, Saudiarabia og Jemen fra den amerikanske militærbasen på Cuba til nye, amerikanskbygde fengsler i hjemlandene deres.

Fengslene ville bli styrt av de enkelte landene, men det amerikanske utenriksdepartementet ville be dem overholde menneskerettighetsstandarder og overvåke at dette oppfylles, sier en tjenestemann i administrasjonen til Washington Post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag