RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ZOHRA BENSEMRA (Reuters)

USA vil opprettholde presset til Gaddafi går av

Sist oppdatert:
Mens Gaddafis tilhengere inntar grenseposter vest i landet, sier USA at de vil opprettholde presset mot Libya til han går av.

USAs FN-ambassadør sier Washington vil opprettholde presset mot Muammar Gaddafi til han går av, melder Sky News tirsdag. Uttalelsen kommer samtidig som hæren og Gaddafis tilhengere bemanner opp grenseposter vest i landet.

Styrker grenseposter i vest
Libyas leder Muammar Gaddafi sendte tirsdag styrker til grenseposter vest i landet, noe som økte frykten for en opptrapping av volden, melder Reuters. Grenseposten Dehiba i sør ble dekorert med flagg, og fra Tunisias side av grensen så journalister militære kjøretøyer og soldater med Kalashnikov-rifler innta sine stillinger. Dagen i forveien var det ikke noe militært nærvær her. Dehiba ligger rundt 60 kilometer fra byen Nalut. I Nalut skal Gaddafi-tilhengere ha blitt utplassert for å hindre at byen faller.

Hjelpearbeidet lammet
Etter 14 dager med opprør i landet, er situasjonen på Libyas grense mot Tunisia i ferd med å bli kritisk, sier FN. Titusener av utlendinger rømmer fra det urolige landet. Hjelpearbeidet er lammet, melder BBC News.

En talsmann for FNs høykommisær for flyktninger, Melissa Fleming, sier 70.000 til 75.000 mennesker har flyktet til Tunisia siden volden brøt løs i Libya 20. februar.

- Våre folk på grensen mellom Libya og Tunisia har i morges fortalt oss at situasjonen der er i ferd med å bli kritisk, sa hun ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hun forteller at det kom 14.000 flyktninger over grensen mandag og at det er ventet mellom 10.000 og 15.000 tirsdag.

Se de siste meldingene fra FNs høykommisær for flyktninger her

- Alle sammen elsker meg
Mens opprøret mot Libyas leder Muammar Gaddafi fortsetter, sa han selv i et TV-intervju med ABC News og BBC mandag at folket elsker ham.

Les også: Røde Kors tør ikke sende hjelp til vestlige Libya

Les også: - Folket elsker meg

I intervjuet, som ble gjort på en restaurant utenfor Tripoli, sier Gaddafi videre at det ikke er noe opprør i Libyas gater og avviser at han har brukt makt mot demonstrantene.

- Ingen er i mot meg, alle sammen elsker meg, sa han.

Se intervjuet her:

- Må holdes ansvarlig
USAs utenriksminister Hillaty Clinton sa i en tale på FNs menneskerettighetskonferanse i Geneve mandag at Gaddafi må «gå nå».

Clinton anklager også Gaddafi og hans tilhengere for å bruke leiesoldater til å angripe ubevæpnede sivile. I tillegg til at soldater som nekter å bruke våpen mot demonstrantene blir drept.

- Gaddafi og dem rundt ham må holdes ansvarlig for disse handlingene, som bryter internasjonale rettslige forpliktelser og folkeskikk, sa Clinton videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere