*Nettavisen* Nyheter.

USA vil sende hjem Tyskland-styrker

Foto: EPA/Mike Theiler

Halvparten av de 71.000 amerikanske soldatene i Tyskland kan bli sendt hjem, skriver Washington Post. Forsvarsminister Donald Rumsfeld vil ikke bekrefte meldingen.

Tilbaketrekkingen fra Tyskland vil skje i nær fremtid, skrev Washington Post torsdag. Den velinformerte storavisen viste til det den kalte langt framskredne planer om global omdisponering av USAs militære styrker.

Ved siden av halveringen i Tyskland, skal amerikanerne ha planer om å redusere sitt militære nærvær i Asia med 15.000 soldater. Planene kan bli godtatt av president George W. Bush «om en måned eller to», het det i avismeldingen.

«Må tenke nytt»
- Vi vil ikke endre størrelsen på eller fordelingen av våre styrker på en måte som kan bli til skade for våre venner og allierte. Men vi er nødt til å tenke nytt og se på nye sammenhenger, sa forsvarsminister Rumsfeld på en pressekonferanse i Washington.

Han la ikke skjul på at planene som nå diskuteres, kan medføre store kutt i USAs styrker i Tyskland, Sør-Korea og Japan. Den amerikanske forsvarsministeren var krass i sin beskrivelse av det han kalte medienes spekulasjoner om USAs forsvarspolitikk.

- Dette er ikke bare spørsmål de ikke forstår seg på, det er saker de umulig kan vite noe om, sa han.

Holder tett kontakt
Forsvarsdepartementet i Berlin reagerte svært forsiktig på Washington Posts påstander om store kutt i Tyskland-styrkene. Forsvarsminister Peter Struck har tett kontakt med Rumsfeld om saken, sa en talsmann for departementet.

De to er enige om at USA må fordele sine styrker slik at de best og raskest mulig kan settes inn hvor som helst i verden. Det handler med andre ord om global militær fleksibilitet, framholdt den tyske talsmannen.

(NTB-DPA-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.