USA vil slippe til veikartet i FN

USA støtter et russisk forslag om å bringe det såkalte veikartet for fred i Midtøsten inn for Sikkerhetsrådet, noe Israel har kjempet for å unngå.

Dersom planen kommer opp i Sikkerhetsrådet og får støtte der, vil veikartet dermed offisielt bli en FN-støttet fredsplan. Det har Israels statsminister ønsket å unngå.

Bush-administrasjonen informerte søndag Israel om at USA ikke lenger vil trenere det russiske forslaget, da dette vanskelig lar seg forsvare etter at palestinerne fikk en ny regjering, skriver den israelske avisen Ha’aretz.

Veikartet, som ble lagt fram av USA med støtte fra FN, EU og Russland i april, skisserer en prosess som skal lede fram mot opprettelse av en palestinsk stat innen 2005.

Mens palestinerne godtok veikartet uten reservasjoner, krevde Israels statsminister Ariel Sharon 14 endringer for å gi sin tilslutning.

Under et besøk i Moskva tidligere i måneden forsøkte Sharon å overtale president Vladimir Putin til ikke å legge veikartet på Sikkerhetsrådets bord.

Ifølge Ha’aretz argumenterte Sharon med at dette vil skade Israels sikkerhet, fordi avtalen da ville bli tvunget på landet og kontrollen med fredsprosessen ville bli overført til FN.

Blant punktene i veikartet den israelske statsministeren har størst problemer med, er kravet om øyeblikkelig stans i utvidelsen av bosettinger i de okkuperte områdene.

Bush-administrasjonen kom før helgen med skarp kritikk av Sharons bosettingspolitikk, og gjentok også sin motstand mot byggingen av den såkalte sikkerhetsmuren i de palestinske områdene.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.