RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USAs 2009-valg: Pest eller kolera

Sist oppdatert:
Se hvilken tidligere fiende sentralbanksjefen og finansministeren i USA omfavner for å bekjempe finanskrisen.

I årevis har skiftende sentralbanksjefer i USA forsøkt å bekjempe høy inflasjon.

- De har alltid kalt inflasjonen «Den stille morderen» ettersom mange ikke er klar over at de blir ranet, sier William Larkin i Cabot Money Management til Reuters.

Årsaken er at inflasjon er et fall i markedsverdi eller kjøpekraft i samfunnet.

I klartekst betyr det at du får en prisvekst på blant annet handlekurven din uten at mengden varer øker fra ett år til et annet.

Nå har imidlertid sentralbanksjef Ben Bernanke omfavnet tiltak som kan sende den amerikanske økonomien rett ut i inflasjonen. Som da han i forrige uke satte styringsrenta i USA til mellom 0 og 0,25 prosent.

Årsaken er at alternativet er verre.

Bernanke og resten av den økonomiske ekspertisen i USA frykter nemlig én ting fremfor noe annet; deflasjon.

Sort og nedadgående spiral
Under en deflasjon går prisnivået i samfunnet ned og du får en stigning i pengeverdien. Dette kan høres positivt ut for forbrukeren, men årsaken til at prisnivået går ned er at sirkulasjonen av samfunnets pengemengde blir mindre i forhold til varer og tjenester.

Det betyr at sirkulasjonen av penger i samfunnet stopper opp.

(Saken fortsetter under bildet)

Sviktende salg gjør at arbeidsgiver må si opp arbeidstakerne sine, noe som igjen fører til enda lavere sirkulasjon i økonomien.

På toppen av det hele forsvinner tilliten til økonomien, kombinert med en forventning om at deflasjonen vil gjøre varer og tjenester enda billigere i morgen.

Det fører igjen til at pengemengden og sirkulasjonen i markedet blir enda mindre fordi forbrukerne heller sparer pengene sine for å se om varer og tjenester blir enda billigere senere.

Alt dette fører samlet til at statens inntekter tørker inn og at kredittverdigheten stuper, noe som igjen fører til at det blir vanskeligere og dyrere å låne penger til investeringer eller nyetableringer.

Deflasjonen er skummel fordi den er en selvforsterkende nedadgående spiral.

- Sentralbanken og staten kan alltid bekjempe en inflasjon på et senere stadium. Deflasjonen kan imidlertid være skikkelig destruktiv for et samfunn, sier Larkin.

På vippepunktet
Skal Bernanke og politikerne i USA klare å hindre at økonomien forsvinner i et svart hull, må de handle nå.

Hele 22 prosent av amerikanske forbrukere forventer at USA er inne i en deflasjon innen 2009 er omme.

(Saken fortsetter under bildet)

Nøkkelen til å lykkes er å stoppe fallet i boligpriser som har nådd 20 prosent siden luften begynte å gå ut av den amerikanske boligboblen i 2006.

Dét er også én av grunnene til at sentralbanken har kjøpt opp råtne lån i stor stil som en del av en tiltakspakke for å redde økonomien.

- Før du ser en stabilisering i den sektoren tror jeg det kommer til å bli vanskelig for sentralbanken å unngå deflasjonsspiralen vi ser ut til å bli trukket inn i, sier Thomas Di Galoma i Jefferies & Co til Reuters.

Og med en forventet stimuleringspakke på ytterligere 1 trillioner dollar når Barack Obama tar over presidentembetet en gang på nyåret, kan det hende Bernanke får pest fremfor kolera etter 2009. Eller for å si det med Roland Mandarin i Manarin Investment Counsel Ltd:

- Glem deflasjonen. På lengre sikt kommer vi til å få en bratt inflasjonskurve.

Dét kan, ironisk nok, være tidenes julegave for Bernanke og USA.

Les mer om økonomi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere