*Nettavisen* Nyheter.

USAs ambassadør i Sør-Korea angrepet med barberblad

USAs ambassadør til Sør-Korea Mark Lippert eskorteres ut etter å ha blitt angrepet på et frokostmøte i Seoul. Foto: Yonhap (Reuters)

USAs ambassadør i Sør-Korea, Mark Lippert, ble skadd da han ble overfalt av en væpnet mann i Seoul torsdag morgen.

05.03.15 10:18

Ifølge nyhetskanalen YTN ble Lippert overfalt av en mann med et barberblad eller en kniv skjult i hånden, mens han holdt tale på et frokostmøte i et kultursenter i sentrum av Seoul. Ifølge vitner ropte mannen slagord mot krig da han angrep.

Lippert fikk et kutt i ansiktet og et kutt i hånden, men han var i stand til å gå selv etter angrepet, ifølge et vitne.

Han ble straks fulgt ut av bygget, dyttet inn i en politibil og kjørt til sykehus, der han ble lagt på operasjonsbordet for å sy et elleve centimeter langt kutt i kinnet og kuttet i hånden. Han blir liggende tre-fire dager på sykehuset.

Blodig ansikt

YTN brakte et bilde av Lippert etter angrepet der han holder sin høyre hånd mot kinnet, og hans venstre hånd er full av blod, tydeligvis med et stikksår i håndleddet, og med blod rennende nedover skjorta og jakka.

En talsmann for kultursenteret beklaget den slappe sikkerheten. Han sa at den væpnede mannen plutselig hoppet opp fra stolen sin da frokosten skulle serveres og strakte seg over bordet mot Lippert.

Andre tilstedeværende prøvde å stoppe ham, men alt gikk for fort, ifølge talsmannen.

Gjerningsmannen ble lagt i bakken og er pågrepet, men politiet kunne foreløpig ikke si noe om mannens motiv.

Venstrenasjonalist

De identifiserte ham som 55 år gamle Kim Ki-jong, som tilhører en venstrenasjonalistisk organisasjon som går inn for dialog med Nord-Korea og jevnlig demonstrerer mot japanske krav på en gruppe øyer som Sør-Korea har.

Han ble en gang tidligere pågrepet og dømt for å ha kastet en stein på Japans ambassadør.

Det hvite hus melder at president Barack Obama har ringt Lippert for å ønske ham god bedring, og Sør-Koreas president Park Geun-hye fordømte overfallet og kalte det et angrep på alliansen mellom Sør-Korea og USA.

– Episoden er utålelig fordi det ikke bare var et fysisk angrep på ambassadør Lippert, men også et angrep på alliansen mellom Sør-Korea og USA, sa Park.

Militærøvelse

Angrepet skjedde bare dager etter at den store årlige åtte uker lange militærøvelsen som Sør-Korea og USA holder sammen, ble innledet, til de sedvanlige protestene fra Nord-Korea.

Nesten 30.000 amerikanske soldater er permanent basert i Sør-Korea, og USA ville ta kommandoen over styrkene i landet om Nord-Korea skulle angripe.

42 år gamle Lippert, som hørte til Obamas indre krets under den første valgkampen, er blitt en populær ambassadør i Sør-Korea på grunn av sin uformelle stil. Han blir jevnlig sett mens han går tur med hunden i Seouls gater.(©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs ambassadør til Sør-Korea Mark Lippert holder hånden for et sår i ansiktet etter at han ble angrepet av en mann med et barberblad. Foto: Yonhap (Reuters)

Klikk på bildet for å forstørre.

Vakter legger mannen som angrep USAs ambassadør i Sør-Korea, i bakken. Foto: Yonhap (Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag