Gå til sidens hovedinnhold

USAs gjeldsklokke trenger mer plass

Amerikanerne begynner å få så høy gjeld at de trenger flere sifre på gjeldsklokka.

1. oktober markerer starten på et nytt regnskapsår for USA. I den farten gjelden øker med nå, er det lite som tyder på at den nasjonale gjelden blir redusert med det første.

Den nasjonale gjelden stiger nemlig når underskuddet øker, og myndighetenes redningspakke til Wall Street på 700 milliarder dollar, vil i realiteten føre til at nasjonalgjelden overstiger 10 billioner dollar.

Men det er kun ett problem; Den nasjonale gjeldsklokken på Times Square i New York er i ferd med å gå tom for sifre, skriver portfolio.com.

9,8 billioner dollar i gjeld
Den nåværende gjelden er på om lag 9,8 billioner dollar, og klokken er ikke utrustet til å gå til ti billioner dollar.

Redningspakken har til hensikt å skape tillit i finansmarkedet ved å kjøpe opp såkalte «råtne lån» fra skrøpelige banker og finansinstitusjoner.

Men denne kostbare krisepakken trenger nødvendigvis ikke å bli et akutt problem i forbindelse med den knappe plassen på den nasjonale gjeldsklokken.

Ifølge avisen Portfolio vil dette kunne unngås ved hjelp av regnskapsføring.

Kongressens budsjettkomité opplyser at redningspakken ikke vil budsjettere de 700 milliardene som et reelt tap. I stedet vil de føre det opp som en kostnad, minus den antatte verdien av fremtidig inntjening på de råtne lånene eller eventuelle salg av dem.

Les også: - Dette er råtassene sin skyld
Les også: Tapte en billion dollar

Verdivurdering
På en annen side er det vanskelig å forutse den fremtidige verdien av disse lånene, og i tillegg er det uklart hvordan myndighetene vil gjennomføre denne verdivurderingen.

Direktør for budsjettkomiteen i Kongressen, Peter Orzag, tror uansett ikke at regnestykket går i null.

- Myndighetenes nettokostnad for denne planen, inkludert administrative utgifter, vil med stor sannsynlighet bli mindre enn 700 milliarder dollar, men det er sannsynlig at den vil være høyere enn null, skriver Peter Orzag på bloggen sin.

(Artikkelen fortsetter under).

Avstemning i Senatet
Representantenes hus stemte mot å vedta den omfattende redningspakken mandag kveld, men de vil gjøre et nytt forsøk allerede fredag. Onsdag skal Senatet stemme over redningspakken, og det er større sannsynlighet at de vil godkjenne den dyre pakken.

Les også: Senatet stemmer over redningspakken i dag

Grunnen til dette kan være at kun en tredjedel av Senatet står på valg 4. november - i motsetning til Representantenes hus hvor alle står på valg.

Amerikanere flest er nemlig skeptiske til at myndighetene skal redde Wall Street med skattebetalernes penger, og mange kongressmedlemmer frykter at de ikke blir gjenvalgt hvis de stemmer i favør for redningspakken.

Den reviderte redningspakken til Senatet er ventet å inneholde visse endringer for å få gjennomslag. Blant annet foreslås det å øke bankinnskudd som forsikres av amerikanske myndigheter fra 100.000 til 250.000 dollar.


Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene