*Nettavisen* Nyheter.

USAs Jerusalem-avgjørelse avvist i FN med 128 mot ni stemmer

FNs hovedforsamling tar avstand fra USAs president Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalemsom Israels hovedstad. Foto: Evan Vucci (AP / NTB scanpix)

Tar avstand fra USAs president Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalemsom Israels hovedstad.

21.12.17 19:07

Til sammen 128 land har stemt ja til en resolusjon som krever at USA endrer sin beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Avstemningen ble holdt i FNs hovedforsamling torsdag kveld norsk tid. Ni land stemte imot resolusjonen, mens 35 land avsto fra å stemme.

Det var ventet at flere land ville stemme for resolusjonen, men USA-allierte land som Canada og Australia avsto fra å stemme.

Blant dem som stemte imot var Honduaras, Guatemala, Israel, USA og en håndfull mindre land. Norge var blant landene som stemte for.

21 land var ikke til stede under avstemningen. Avstemningen var en seier for palestinerne selv om de på forhånd hadde håpet av minst 150 land kom til å stemme for resolusjonen.

Vil bli husket

Resolusjonen er ikke bindende, men er likevel et tilbakeslag for USAs president Donald Trump. Han slo nylig fast at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad og at USAs ambassade skal flyttes dit.

Beslutningen ble møtt med fordømmelse og bekymring verden over.

Ifølge USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, vil ambassaden flyttes uansett hva FN mener.

- Ingen avstemning i FN kommer til å endre det. Men denne avstemningen vil ha noe å si for hvordan USA ser på FN og hvordan vi ser på land som er respektløse mot oss i FN. Og denne avstemningne vil bli husket.

Klikk på bildet for å forstørre.

RESOLUSJON: Klikk på bildet for større versjon.

- Bryr oss ikke

Allerede før avstemningen var det hissig ordveksling.

– Staten Israel avviser avstemningen fullstendig, selv før den er gjennomført, sa landets statsminister Benjamin Netanyahu torsdag.

USAs president Donald Trump har på sin side truet med å kutte bistand til land som stemmer for resolusjonen.

– Alle disse landene, de tar våre penger og stemmer så mot oss. De tar flere hundre millioner dollar, til og med milliarder av dollar, og stemmer så mot oss, sa Trump under et regjeringsmøte onsdag kveld.

– Vi følger med på disse stemmene. La dem stemme mot oss. Vi kommer til å spare mye. Vi bryr oss ikke, sa Trump videre.

Les mer: Store protester mot USA i muslimske land

– Folkeretten på vår side

Den palestinske selvstyremyndigheten uttalte kort tid etter avstemningen at de var glade for resultatet.

– Denne avgjørelsen bekrefter nok en gang at palestinernes sak er støttet av folkeretten og at ingen avgjørelse av noen part kan endre realitetene, sier en talsmann for president Mahmoud Abbas.

Øst-Jerusalem er okkupert og annektert av Israel i strid med internasjonale konvensjoner, og palestinerne ønsker denne delen av byen som sin framtidige hovedstad.

Resolusjonen tar også til orde for at Jerusalems status må være et forhandlingsspørsmål mellom Israel og Palestina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.