Alexandria Ocasio-Cortez er tidenes yngste kvinne til å bli valgt inn i Den amerikanske kongressen. Forrige uke tiltrådte 29-åringen som medlem av Representantenes hus. Nykommeren har fått enorm medieoppmerksomhet den siste tiden, blant annet på grunn av en såkalt «skandale-video», og nå sist nyheten om falske nakenbilder på nett.
Ocasio-Cortez har svært liten politisk erfaring, og jobbet som servitør da hun lanserte sitt politiske kandidatur.
I USA omtales hun, i liket med senator Bernie Sanders, som en demokratisk sosialist. Hennes kjernesaker er universelle helsetjenester, gratis høyere utdanning og massiv offentlige investeringer for å bekjempe klimaendringer. Hun blir beskrevet som alt fra et inspirerende og idealistisk tilskudd i politikken, til en naiv og uvitende nykommer.
Les også: Disse fem kvinnene er historiske
- Ligner på Norge
I helgen ble Ocasio-Cortez utfordret av Anderson Cooper i et 60 Minutes-intervju på hva slags sosialisme hun ønsker seg i USA, og hvordan hennes kjernepolitikk skal kunne finansieres. Ocasio-Cortez sier hun ønsker seg en politisk modell som ligner det en har i blant annet i Norge.
- Når folk hører ordet sosialisme, tenker de på Sovjetunionen, Cuba, Venezuela. Er det det du har i tankene? spør Anderson Cooper.
- Selvfølgelig ikke. Det vi har i tankene, og det min politikk ligner mest på, er det vi ser i Storbritannia, Norge, Finland og Sverige, sier hun.
- Hvordan skal du betale for alt dette, spør Cooper?
- Ingen spør hvordan vil skal betale for denne romstyrken (Space Force red.anm.). Ingen spør hvordan vi maktet å betale for et skattekutt på to billioner dollar. Vi spør kun hvordan vi betaler innen saksområder som bolig, helse og utdanning. Hvordan vi skal betale for det? Med nøyaktig de samme mekanismene som vi bruker til å betale for militære økninger for denne romstyrken. For all denne ambisiøse politikken, svarer hun.
Ocasio-Cortez henviser til Donald Trumps planer om en militære rom-kommando. I fjor sommer ga presidenten ordre om opprettelsen av en «romstyrke» (Space Force) som på sikt skal ha ansvar for det amerikanske forsvarets operasjoner i verdensrommet.
- Urimelig kritikk
- Kritikken mot Ocasio-Cortez er urimelig. Hun er i praksis sosialdemokrat, ikke sosialist. Høyresiden vet da dette, men driver en svertekampanje. De sier hun vil gjøre USA til Venezuela og Sovjetunionen. Men det er Skandinavia som er den relevante sammenligningen, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde til Nettavisen.
Mjelde er postdoktor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.
- Ocasio-Cortez og Sanders har gjort samme brøleren – å kalle seg sosialist i USA. Man kan ikke vinne et presidentvalg hvis man kaller seg sosialist. Det ville vært som å kalle seg libertarianer i Norge og likevel tro en kan vinne regjeringsmakt. Den siste virkelig venstreorienterte presidentkandidaten, George McGovern, tapte 49 av 50 delstater mot Nixon i 1972, sier han.
Ocasio-Cortez har blitt kritisert for at hun fremmer urealistisk politikk, og for at hun ikke har noen konkret plan om hvordan politikken hennes skal finansieres. Anderson Cooper grillet nykommeren også på dette området.
- Det finnes demokrater, åpenbart, som er bekymret over hvordan du vil kunne påvirke partiet. Demokratisk senator Chris Coons sa følgende om venstreorienterte demokrater: «Hvis de neste to årene bare dreier seg om et kappløp om å tilby i økende grad urealistiske forslag, blir det vanskelig for oss å danne et troverdig grunnlag som muliggjør at vi kan regjere igjen», sier Cooper.
- Hva er det som gjør det urealistisk, svarer Ocasio-Cortez.
- Hvordan man skal betale for det, sier Cooper.
- Vi betaler mer per innbygger i helsetjenester og utdanning for mindre utbytte enn noen annen nasjon. Så det som er urealistisk for min del, er det vi lever i akkurat nå, sier hun.
Les også: Bolsonaro: Brasil skal befris fra sosialisme
- En ny venstrepopulisme
Mjelde sier det er en ny venstrepopulisme som skyller inn over Det demokratiske partiet.
- Er Demokratene (partiet) i ferd med å oppleve en politisk dreining enda mer til venstre som følge av inntoget av blant annet Octivia-Cortez, Mjelde?
- Ja, men det begynte før henne. Partiet er nå på sitt mest venstreorienterte siden 1970-tallet. Bill Clinton tok det mot sentrum igjen, men en ny venstredreining begynte under Obama. Den skjøt fart med Bernie Sanders og Elizabeth Warren i spissen, med Hillary Clinton diltende etter. Så det er ytre venstre som definerer både samfunnsproblemene og løsningene i partiet i dag, sier Mjelde.
- Ocasio-Cortez er et eksempel, ikke en årsak. Det dreier seg om en ny venstrepopulisme. Populisme, som betyr en stil og en ideologi som setter folk flest opp mot elitene, får oppsving i krisetider. Finanskrisen og handlingslammelse i D.C. var en katalysator for ny populisme på både høyre og venstre i USA, sier Mjelde.
Senator Bernie Sanders var Hillary Clintons største rival under Demokratenes nominasjonsprosess i 2016. Elizabeth Warren er en kjent demokratisk senator som nå har kunngjort sitt kandidatur til presidentvalget i 2020.
«Sosialisme» nærmest et skjellsord
Før i tiden var «sosialisme» nærmest et skjellsord i USA. Bernie Sanders' tilhengere mente i 2016 at ordet ikke lenger var så belastende. Mjelde er imidlertid uenig.
- Tidligere var «sosialisme» nærmest et skjellsord i USA. Hva er status på det nå, Mjelde?
- Det er det fortsatt, utenfor ytre venstre. USA er fortsatt kapitalismens høyborg. Antistatisme, altså motviljen mot statlige løsninger, er et hovedkjennetegn ved amerikansk politisk kultur. Sosialisme og alt utover det, er for anti-amerikansk å regne, slik det store flertallet av amerikanerne ser det, sier Mjelde.