RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEFINISJONEN AV TERROR: – Det faller inn under definisjonen av terrorisme, sier Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster i et intervju med ABC søndag.
DEFINISJONEN AV TERROR: – Det faller inn under definisjonen av terrorisme, sier Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster i et intervju med ABC søndag. Foto: Evan Vucci (AP)

USAs sikkerhetsrådgiver: Mener volden i Charlottesville var terror

Sist oppdatert:
- Når noen gjennomfører et angrep mot folk med hensikt å skape frykt, er det terrorisme, sier USAs sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster.

USAs sikkerhetsrådgiver og flere andre betegner volden mot motdemonstranter i Charlottesville som terror. Trump får kritikk for å ikke gjøre det samme.

Les også: Sterke reaksjoner etter sammenstøtene i Charlottesville: – President, vi må kalle ondskap med sitt navn

Flere tusen hvite rasister og motdemonstranter hadde samlet seg i Charlottesville lørdag. Flere havnet i voldelige sammenstøt, før samtlige ble bedt om å bryte opp og komme seg bort.

Det var da folk som demonstrerte mot rasistene, marsjerte langs en gate utenfor sentrum senere på dagen at en sølvfarget Dodge dundret inn i dem. En kvinne ble drept, og 19 andre ble såret. Tilstanden var søndag fortsatt kritisk for fem av ofrene.

Formelt er bilføreren siktet for blant annet forsettlig drap. Mandag fremstilles han for retten, og da skal det avgjøres om han kan løslates mot kausjon eller ikke.

–Når noen gjennomfører et angrep mot folk med hensikt å skape frykt, er det terrorisme. Det faller inn under definisjonen av terrorisme, sier Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster i et intervju med ABC søndag.

Charlottesvilles borgermester, demokraten Michael Signer, deler dette synet.

Samtidig har flere andre rykket ut og fordømt holdningene til dem som sto bak volden i universitetsbyen lørdag kveld. Blant disse var Trumps datter Ivanka og flere av presidentens partifeller, blant annet Utah-senator Orrin Hatch.

Les også: Trumps datter fordømmer nynazister etter volden i Charlottesville

–Min bror ga ikke sitt liv i kampen mot Hitler for at nazistiske ideer skal kunne gå uimotsagt her hjemme, skriver Hatch.

Trump får kritikk

Trump, som var på ferie ved sitt golfsted i New Jersey, talte til nasjonen søndag kort tid etter bilangrepet. Istedenfor å nevne spesifikke grupper, klandret presidenten «mange sider» for hendelsene i Charlottesville.

Søndag rykket Det hvite hus ut og sa at Trumps fordømmelse inkluderte alle former for vold, fordommer og hat, også fra hvite nasjonalister.

Presidenten har flere ganger tidligere fått kritikk for å være treg med å eksplisitt fordømme handlinger fra hvite nasjonalister.

David Duke, tidligere Ku Klux Klan-leder, mener de hvite nasjonalistene jobbet med å «innfri løftene til Donald Trump» i Charlottesville. Kommentarene fra Trump ble også godt tatt imot av den nynazistiske nettsiden Daily Stormer.

James Alex Fields Jr.

Fører pågrepet

Ifølge CNN er 20 år gamle James Alex Fields jr. pågrepet, siktet for å stå bak bilangrepet. Han ble avbildet sammen med nynazister under samlingen tidligere lørdag, ifølge The Guardian.

FBI bistår i etterforskningen av hendelsen og har sagt at de har begynt arbeidet med å samle inn fakta og bevis for en egen etterforskning.

Formelt er bilføreren siktet for blant annet forsettlig drap. Mandag fremstilles han for retten, og da skal det avgjøres om han kan løslates mot kausjon eller ikke.

En av 20-åringens tidligere lærere beskriver ham overfor ABC News som en rolig student, men med radikale tanker om rase og en fascinasjon for nazisme og Adolf Hitler.

Helikopter styrtet

Uroen i Charlottesville startet alt fredag, da de hvite nasjonalistene gikk i fakkeltog gjennom området til Universitetet i Virginia. Det eskalerte raskt til vold i løpet av natten. Minst åtte ble skadd.

Ulike organisasjoner som overvåker ekstremisme i USA, varslet at helgens samling av tilhengere av hvitt overherredømme så ut til å bli den største i sitt slag på over ti år.

De møttes for å protestere mot at byrådet i Charlottesville skal fjerne statuen av tidligere sørstatsgeneral Robert E. Lee. Guvernøren i delstaten Virginia, der byen ligger, erklærte unntakstilstand tidlig lørdag.

Noen timer senere omkom to politimenn da et politihelikopter styrtet like i nærheten av byen. Alt tyder på at det var en ulykke, ifølge politiet. Helikopteret skulle overvåke demonstrasjonene, skriver The New York Times.

Pilot Berke M.M. Bates (til venstre) og hans kollega H. Jay Cullen var begge ute på oppdrag for delstatspolitiet da ulykken skjedde.

Myndighetene i Charlottesville gikk søndag ut med navnene på de tre omkomne etter helgens uroligheter i Charlottesville: Heather Heyer (32), Jay Cullen (48) og Berke M. M. Bates (40).

Virginia-guvernør Terry McAuliffe publiserte søndag et bilde av Heather Heyer og uttrykte sin medfølelse med familien.

(©NTB)


Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere