*Nettavisen* Nyheter.

USAs største Irak-tabbe

USAs strategi i Irak er basert på et ide fra forsvarsminister Donald Rumsfeld. Ideen var ikke så god.

Det sier Richard Armitage, tidligere viseutenriksminister i Bush-administrasjonen, i et intervju med Sydney Morning Herald.

Ifølge Armitage avblåste Bush-administrasjonen en invasjonsplan som involverte 380.000 soldater.

Fleksibelt og høyteknologisk militære
Grunnen til dette skal være at USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld ønsket en forvandling som innebar et mer fleksibelt og høyteknologisk militære. Dermed kuttet Bush-administrasjonen militærstyrkene med en tredjedel og endte opp med å sende 250.000 soldater til Irak istedenfor. Dette representerte et avvik fra den tradisjonelle krigføringen som går ut på å gå inn med massive styrker. Den tidligere viseutenriksministeren hevder at dette er det største feilgrepet USA har gjort i forbindelse med Irak-Krigen.

- Det største strategiske feilgrepet var at vi hadde nok soldater til å vinne krigen, men alt for få til å sikre freden, sier Armitage i et intervju med The Sydney Morning Herald.

Klikk på bildet for å forstørre.

Innrømmer ikke feil
Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice har innrømmet at USA har gjort en rekke taktisk feilgrep i Irak, men aldri har verken hun eller noen andre fra Bush-administrasjonen innrømmet strategiske feil.

Armitage var en av nøkkelpersonene i oppstarten av invasjonen, og han innrømmer at han var for krigen i Irak. Derimot var han svært uenig i tidspunktet og måten det ble gjort på, ifølge ham selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.