RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USAs utenriksminister på uanmeldt besøk i Irak

I et forsøk på å dempe konflikten i Irak kom USAs utenriksminister John Kerry til Bagdad mandag. Han skal blant annet møte statsminister Nuri al-Maliki.

Irak-besøket var ikke varslet, men det var kjent at Kerry innledet en planlagt rundreise i Midtøsten og Europa i helgen.

Ifølge Kerrys talskvinne, Jen Psaki, skal utenriksministeren diskutere hvordan USA kan hjelpe Irak med å håndtere de sunnimuslimske opprørerne som har tatt kontroll over flere viktige byer i landet.

ISIL tar kontroll

Opprørere fra ekstremistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har de siste ukene tatt kontroll over betydelige deler av Irak.

– Kerry vil diskutere USAs bidrag for å hjelpe Irak i håndteringen av denne trusselen, sier Psaki.

Søndag uttalte utenriksminister Kerry at USA ikke tar stilling til hvem som skal styre Irak, men at han har merket seg kurdernes, sunnimuslimenes og delvis også sjiamuslimers misnøye med Malikis lederskap. USA ønsker at irakerne skal finne ledere som er innstilt på å være inkluderende og dele makten, ifølge Kerry.

Sender rådgivere

I forrige uke meddelte USAs president Barack Obama at de vil sende opptil 300 militærrådgivere til Irak.

Obama mener at Iran kan spille en konstruktiv rolle i Irak – om Iran følger opp USAs innsats for at alle parter i Irak respekteres. USA har bedt Iran om ikke å ta noen skritt som kan bidra til borgerkrig i Irak.

Samtidig har Israels statsminister Benjamin Netanyahu bedt USA unngå samarbeid med Iran for å stabilisere Irak. Både Iran og de sunnimuslimske opprørerne må svekkes, mener Netanyahu.

Fra iransk side har landets øverste åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, markert sterk motstand mot amerikansk innblanding i Irak. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere