RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Usikkerhet om WTO-forhandlingene

I dag gjenopptar partene forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO). Tre måneder etter bruddet ved siste møte er det lite håp om konkrete bevegelser.

Allerede før møtene i WTOs hovedråd åpner, er det klart at forhandlingene i Geneve neppe blir særlig konkrete. Til det har det simpelthen skjedd for lite siden sammenbruddet i den mexicanske badebyen i september.

– Det som vi tror vil skje er at hovedrådsformannen Carlos Perez del Castillo går igjennom hvor man står og kommer med en erkjennelse om at man ikke er kommet langt nok. Så blir spørsmålet hva man kan gjøre for å få prosessen i gang igjen, sier statssekretær Torhild Widvey (H) i Utenriksdepartementet til NTB.

Bruddet på ministermøtet i Cancun ble en realitet etter at landbruksforhandlingene kjørte seg fast, kombinert med at EU ikke ville gi slipp på forhandlingene om de fire såkalte Singapore-temaene.

Bruddet er blitt tolket som en seier for u-landene som motsatte seg Singapore-temaene, og EU har nå signalisert at de er villige til å legge disse temaene til siden for å kunne gjenoppta forhandlingsrunden.

Men del Castillo har allerede signalisert at det har vært for liten kontakt mellom landene etter bruddet til at reelle forhandlinger kan gjenopptas. Trolig skjer ikke det før i februar, når hovedrådet skal velge nye forhandlingsledere og del Castillo får en etterfølger.

– Da får man inn nye koster som forhåpentligvis kan koste bedre, sier Widvey og understreker at Norge er svært ivrig etter å komme i gang med forhandlingene igjen.

– Jeg har merket meg at mange mener dette pusterommet har vært bra for Norge. Det synet deler ikke regjeringen. Vi beklager veldig at det ikke kom noe ut av forhandlingene i Cancun. Norge trenger en ny WTO-avtale, sier Widvey.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere