*Nettavisen* Nyheter.

Ut i rommet for andre gang

Foto: (Reuters/Scanpix)

Sikkerheten var streng og sensuren hard da Kina for andre gang i historien sendte folk ut i verdensrommet.

12.10.05 13:33

Astronautene Fei Junlong og Nie Haisheng tok av onsdag morgen i raketten «Den lange marsjen II F». Turen skal vare i fem dager.

Oppskytingen ble sendt direkte på kinesisk TV, og de flere hundre millioner seerne kunne se bilder av Fei og Nie inne i cockpiten, mens raketten steg mot himmelen.

- Det føles ganske bra, var Feis første kommentar et stykke ut i oppskytingen.

23 minutter etter oppskytingen gikk den kinesiske romkapselen inn i bane rundt jorden. Statsminister Wen Jiabao fulgte oppskytingen fra Jiuquan-basen i Gobi-ørkenen, og erklærte den for en suksess.

Se video på Web-TV (abonnement)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Reuters/Scanpix)

Kina er bare det tredje landet som på egenhånd sender mennesker ut i rommet. Bare USA og Russland har gjort det tidligere. Romfartsprogrammet er et prestisjeprosjekt for den kinesiske kommunistregjeringen, som håper prosjektet skal øke den nasjonale stoltheten og øke oppslutningen om kommunistpartiet.

Nasjonal stolthet
Og de ser ut til å lykkes. I Beijing kunne innbyggerne følge med på oppskytingen ved en gigantisk storskjerm, og det var applaus da raketten suste mot himmelen.

- Oppskytingen gir stolthet til vårt guddommelige land, stolthet til det kinesiske folk og stolthet til menneskeheten, sier en mann ved navn Zhu til AP.

Den første bemannede kinesiske romferden ble gjennomført i 2003, men årets ferd er ansett som mye mer risikabel. Denne turen varer trolig i fem dager, selv om det ikke er offisielt bekreftet fra kinesiske myndigheter, mens den forrige bare varte i 21 og en halv time.

Journalister nektet adgang
Ingen utenlandske journalister fikk bevitne oppskytingen onsdag morgen, og bare en liten gruppe kinesiske reportere fikk være til stede. I siste øyeblikk bestemte myndighetene også at journalister fra Hongkong, som var invitert, likevel ikke skulle få delta.

De kinesiske reporterne som var der fikk også beskjed om at de muligens måtte gi fra seg film og fotoopptak, noe som trolig bare ville skjedd dersom oppskytingen ikke var vellykket.

Andre journalister som prøvde å nærme seg basen, ble stanset 80 kilometer unna.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.