RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utålmodig med Irak-givere

Sist oppdatert:
Irakiske myndigheter er utålmodige med verdenssamfunnet. To år etter milliardløfter fra verdenssamfunnet går gjenoppbyggingsarbeidet i Irak i krabbegir.

Vold, utrygghet og sabotasje gjør at investorer kvier seg for å gå inn med penger. Volden viser ikke tegn til å gå seg, etter en periode med en rekke angrep fra selvmordsbombere mot de amerikanske okkupasjonsstyrkene og irakiske myndigheter. Dette var bakteppet da representanter fra over 60 giverland møttes i dag og i går i Jordan for å diskutere gjenoppbyggingen av Irak etter krigen.

I etterkant av krigen med USA lovet det internasjonale samfunnet store summer til å gjenoppbygge landet. Til sammen ble det lovet 33 milliarder dollar i hjelp til Irak. Så langt har bare i overkant av én milliard faktisk blitt plassert i fond som skal støtte gjenoppbyggingen.

Ifølge Mudhir Salih Kasim, økonom ved den irakiske sentralbanken, er grunnleggende infrastruktur som vann og elektrisitet i sin dårligste tilstand på flere tiår, melder Al-Jazeera. Ved siden av krigen og sabotasje fra mostandsgrupper, ble infrastrukturen drastisk forverret av FNs sanksjoner mot Irak, som varte fra 1990 og fram til krigen i 2003.

Utålmodig
Talspersoner for FN og Verdensbanken, som organiserte konferansen, var fornøyde etter den første dagen med møter. Den irakiske planleggingsministeren Barham Salih var derimot utålmodig.

- Jeg vil først påberope meg suksess når vi har sett disse løftene bli omgjort til realiteter på bakkenivå, uttalte Salih ifølge den amerikanske avisen New York Times.

Han la til at dersom gjenoppbyggingsarbeidet ikke viste resultater i løpet av det neste halvåret, ville irakerne miste håpe om at det noen gang ville gjøre en forskjell.

- Dette er tiden å gjøre en forskjell. Det er nå, ellers vil det bli for sent. Iraks folk har blitt numne etter å ha hørt så mange støtteerklæringer, sa Salih.

Samtidig lovet planleggingsministeren å styrke arbeidet mot korrupsjon blant offentlige tjenestemenn, som er en annen viktig årsak til at donorer er varsomme med å gå inn med penger.

Lån
Blant dem som har svart på irakernes oppfordring er Japan. De to landene skal ha kommet frem til en skisse om en avtale om lavrentelån for å finansiere blant annet vann-, kloakk- og veiprosjekter.

Samtidig har Verdensbanken annonsert at den har tilbudt opp mot 500 millioner dollar i tilsvarende lån de neste to årene. Det vil i så fall være det første lånet Verdensbanken gir til landet siden 1973, ifølge BBC.

Norske myndigheter er representert med to UD-byråkrater på møtet i Jordan, opplyser informasjonsrådgiver Cathrine Andersen ved Utenriksdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere