*Nettavisen* Nyheter.

Utelukker ikke nye skjelv

- Vi kan slett ikke utelukke nye skjelv utenfor Sumatra, mener jordskjelveksperten Hilmar Bungum. Men selv ville han ikke ha endret ferieplanene.

29.03.05 15:31

De to kjempeskjelvene utenfor Sumatra de siste månedene har fått fart i spekulasjonene om faren for nye skjelv i området. Ekspertene kan ikke si noe sikkert om faren før de har studert dataene fra skjelvet mandag.

- Det er umulig å vite. Skal vi gå etter mønsteret historien viser, er det lite sannsynlighet for et tredje jordskjelv. Men nå har vi jo hatt noen slike skjelv. Så det er umulig å avvise et mulig tredje, sier seismologen Hilmar Bungum til TV 2 Nettavisen.

Bungum er forsker ved jordskjelvstasjonen på Kjeller utenfor Oslo.

Jordskjelvene i desember og i påsken skjedde mindre enn 200 kilometer fra hverandre, langs den samme forkastningen i jordskorpen. Området som som ble rammet mandag, har ligget stille siden 1861.

- På ett og samme sted går det som regel godt over 100 år. Jeg tror ikke det kommer noe skjelv med samme styrke i det området, mener Hilmar Bungum.

Over 300 mennesker er funnet døde etter skjelvet, som særlig rammet øya Nias utenfor Sumatra. Tallet på døde er ventet å stige, fordi mange trolig ligger begravet under bygninger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Neppe tsunami
Selv om risikoen for et nytt skjelv i samme område er liten, tror Bungum rystelsene kan ha påvirket resten av forkastningen som går langs hele vestkysten av Sumatra. Her har det ikke vært skjelv på over 200 år.

- Skjelvene fyller hverandre ut. Er det et gap der det ikke har vært skjelv på lang tid, er det utsatt i forhold til mange andre, sier han.

Dersom et tredje jordskjelv skulle inntreffe lenger sør, vil det trolig ikke utløse flodbølger.

- Skjelv lenger sør har stort sett vært uten tsunamier. Ting tyder på at dersom det kommer lenger sør, vil det være mer av typen vi hadde i går, sier Bungum.

Dropper ikke ferien
Seismologen ville ikke endre reisemål dersom han hadde planlagt ferie i Det indiske hav.

- Jeg ville ikke la meg berøre av dette. Sannsynligheten er så liten at risikoen for å bli overkjørt av en bil er så mye større, sier han.

Han understreker at det ikke finnes absolutte sannheter omkring skjelvene.

- Det kommer alltid unntak. Skjelvet i jula var et slikt, som det ikke finnes tidligere eksempler på. Sannsynligvis må vi tilbake til forhistorisk tid for å finne noe liknende, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.