RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uten spor etter rømlinger

Sist oppdatert:
Svensk politi står fortsatt uten spor i jakten på de to fangene som torsdag rømte fra et fengsel utenfor Stockholm, etter å ha tatt en vokter som gissel.

28-åringen Olof Tobias Jardeberg sonet en livstidsdom for drap i Mariefredsfengselet vest for Stockholm, og betegnes som farlig.

35-åringen Åke Martinsson sonet en dom på to år for narkotikaforbrytelser.

Væpnet med kniv truet de to fangene til seg en danskregistrert hvit Toyota Previa som sto parkert på området, før de rømte med en av fangevokterne som gissel.

Storstilt jakt
Politiet jaktet hele natt til fredag på rømlingene, men uten å finne spor etter verken dem, den 54 år gamle fangevokteren eller bilen. Helikopter ble ikke brukt i letingen.

- På det nåværende tidspunkt trenger vi av operative grunner ikke helikopter, og sparer derfor på flytiden, sa en talsmann for den svenske Rikskriminalen, Johan Grenfors, natt til fredag.

Han utelukket ikke at de rømte fangene alt kunne befinne seg i utlandet.

- De kan ha forlatt landet, sa Grenfors i morgentimene.

Erfaren fangevokter
Politiet kartla natt til fredag bekjentskapskretsen til de to rømlingene, men ville ikke kommentere om dette ga noe svar på hvor de kan ha tatt veien.

Den 54 år gamle fangevokteren som holdes som gissel blir betegnet som erfaren, og mistenkes ikke for å ha stått i ledtog med rømlingene.

- Det fins ingen indikasjoner på at den forsvunne fangevokteren kan ha vært innblandet i rømningen, sier Grenfors.

Gikk av
Torsdagens flukt var den tredje på to måneder, og fikk natt til fredag generaldirektøren i Kriminalvårdsstyrelsen, Lena Häll Eriksson, til å gå av med øyeblikkelig virkning.

- Kriminaliteten i forbindelse med rømninger har endret seg under hennes tid i stillingen, og jeg har forståelse for hennes beslutning, sier justisminister Thomas Bodström i en kommentar.

På spørsmål om han selv nå vurderer sin stilling, svarer Bodström benektende.

- Nei, nå går tankene til gisselet og de pårørende, sier Bodström.

Problemfengsel
Mariefredsfengselet er en lukket anstalt med 110 innsatte, og de fleste soner langtidsdommer.

Den siste tiden vært det vært mye uro i fengselet, og dette toppet seg for få uker siden da et 20-tall fanger gikk amok og slo i stykker innboet i en av avdelingene. Etter opptøyene ble sikkerheten angivelig skjerpet.

Roal Nilssen, som leder fangevokternes fagforbund Seko, mener sikkerheten ved Mariefredsfengselet fortsatt er mangelfull.

- De siste årene har sikkerhetsspørsmål blitt nedprioritert innen kriminalomsorgen. Gjennom ikke å prioritere disse spørsmålene settes personalets liv og helse på spill. Det ser vi nå et resultat av, sier Nilssen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere