RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utenriksministermøte om Asias båtflyktninger

Utenriksministre fra Indonesia, Malaysia og Thailand møtes onsdag for å diskutere situasjonen for båtflyktningene i havområdene utenfor landene.

– Som leder for Asean, sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner, har jeg bedt om et møte med Malaysia, som er et av de berørte landene, sier den indonesiske utenriksministeren Retno Marsudi søndag.

Anslagsvis 25.000 flyktninger har så langt i år lagt ut på båtferden fra Myanmar og Bangladesh, med land som Thailand, Indonesia og Malaysia som mål.

Båtflyktningene fra Bangladesh reiser fra landets fattigdom, mens flyktningene fra Myanmar kommer hovedsakelig fra den utstøtte rohingya-minoriteten.

Myanmar

Malaysias utenriksminister Anifah Aman gjorde på sin side et forsøk på å få Myanmar på banen om situasjonen. Det var også planlagt møter med ledelsen i Bangladesh.

– Om nødvendig kaller vi inn til et regionalt krisemøte, sier Anifah Aman til det malaysiske nyhetsbyrået Bernama.

Det internasjonale presset for å ta imot flyktningene i de utrygge båtene har økt etter rapporter om at landene har sendt dem tilbake til sjøs.

6.000 flyktninger antas å drive rundt på sjøen. Opptrappede aksjoner mot menneskesmuglere gjør at disse smuglerne ikke lenger tør å ta båtene til land.

Australia

FN har oppfordret Indonesia, Thailand og Malaysia til å ikke sende farkostene ut igjen på havet når de nærmer seg land. Menneskene om bord risikerer å dø på havet av sykdom og mangel på vann og mat.

Australias statsminister Tony Abbott er en av dem som har sluttet seg til debatten. Han mener menneskesmugling er det største problemet som må løses, og forsvarer praksisen med å sende tilbake båter.

– Vi må vise medmenneskelighet, men til sjuende og sist må vi stanse båtene. Jeg beklager ikke at Australia har tatt grep ved å sende båter tilbake. Det er nødvendig at andre land gjør det samme for at smugleraktiviteten skal stanse, sier statsministeren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere