*Nettavisen* Nyheter.

Utestengt fra Storbritannia

Den radikale muslimske predikanten Omar Bakri får ikke vende tilbake til Storbritannia, fordi han regnes for å være en trussel mot rikets sikkerhet.

08.09.05 14:16

Bakri har blitt kalt en hatpredikant av britisk tabloidpresse. Den radikale muslimen ble for mange symbol på en fryktet form for islamsk fundamentalisme. Han har fått skylden for å ha vært med på å inspirere selvmordsbomberne som angrep London 7. juli.

Predikanten er ikke mistenkt for å ha direkte tilknytning til bombemennene, men hans erklæring om at han ikke kunne overlate en med-muslim til politiet, ga opphav til fornyet sinne mot 45-åringen, skriver Associated Press.

Bakri forlot Stobritannia lørdag etter at stadig flere ting tydet på at han kunne bli anklaget for å ha oppfordret til drap, men han sverget at han skulle vende tilbake etter å ha besøkt sin aldrende mor i Libanon. Innenriksministeriet har fredag gjort det klart at Bakri ikke vil få lov til å vende tilbake. Han har 14 dager på seg til å anke avgjørelsen.

Mannen har dobbelt syrisk-libanesisk statsborgerskap. Han kom til Storbritannia i 1985 etter å ha blitt utvist fra Saudi-Arabia etter anklager om dissidentvirksomhet. Han etablerte gruppen al-Muhajiroun, «utvandrerne». Gruppen ble gransket nøye i kjølvannet av 11. september 2001, etter at noen av dens medlemmer hadde hyllet angrepene mot USA.

Bakri dukket stadig opp på fjernsynsdebatter og ble ofte sitert i avisene etter denne kontroversen.

Han fikk oppmerksomhet nylig etter å ha uttalt at han ikke ville informere politiet hvis han visste at muslimer planla angrep som dem 7. juli.

Predikanten ble torsdag pågrepet i Libanon, men påtalemyndigheten har nå bestemt at han skal slippes fri, melder BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag