RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utlendingene ler av Haakon

(Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX POOL)
Sist oppdatert:
Utlendingene ler av kronprinsens geografitabbe. En dansk avis synes kongeparet bør få skolepengene tilbake. Den portugisiske presidenten tar imidlertid tabben med et smil.

Haakon plumpet kraftig uti da han under sin tale for Portugals president Jorge Sampaio og hans kone Maria José Ritta kom i skade for å fortelle at Portugal ligger ved Middelhavet. Barneskolepensum i geografi synes du sikkert, og det synes utenlandsk presse også.

Den danske avisen slår saken stort opp på sine nettsider, og flirer godt av det hele.

«Kong Harald og dronning Sonja bør få skolepengene tilbake», synes avisen og opplyser for sikkerhets skyld for sine lesere at Portugals 1793 kilometer lange kyst ligger ved Atlanterhavet.

Avisen har også funnet en annen feil i talen, som i sin helhet er lagt ut på slottets hjemmesider. Den portugisiske fotballegenden Eusebio er stavet Ausebio. Det er ikke den helt store tabben verbalt, men presidentparet fra Portugal fikk utlevert et eksemplar av talen under gallamiddagen tirsdag.

Også svenskene ler godt av denne norskevitsen. Nyhetsbyrået TT slår fast at det norske slottet «rødmer etter fadesen».

Likevel minner TT sine svenske lesere på at heller ikke den svenske kongelige familien er helt ufeilbarlig. Kong Karl Gustafs tale i Arboga er legendarisk:

- Kjære örebroere¿

- Beklaget
Portugiserne er noe mer overbærende.

Den anerkjente avisen Público skriver at Haakons geo-glipp var det som opptok «alle» etter tirsdagens galla-middag.

«I dag har talsmannen for det norske kongehuset beklaget kronprinsens feil. Talspersonen sier at det kronprinsen mente å si var at Portugal ligger ved innseilingen til Middelhavet», skriver avisen.

Det portugisiske nyhetsbyrået Lusa nevner ikke blemmen onsdag.

Portugisiske journalister som følger presidenten har imidlertid fått den med seg.

– Jeg har hørt at feilen er blitt referert i radiosendingene i dag, og vi kommer også til å rapportere om det i vår kveldsdekning av besøket. Men det er bare en liten sak, prinsen gjorde en feil, det er alt, sier TV-journalist Marcia Rodrigues i Portugals nasjonale TV-selskap RTP til NTB.

Hun smiler og mener portugiserne på ingen måte føler seg støtt av de manglende geografi-kunnskapene.

- Bitter bismak
Journalist Rogério Gomes i avisen O Coméreio do Porto mener feilen er å oppfatte som en blemme som fortjener en liten notis i hans avis.

Gomes mener likevel at feilen for noen kan ha en litt mer bitter historisk bismak, siden utlendingers sammenblanding mellom Spania og Portugal ikke er uvanlig.

President Jorge Sampaio forsikrer imidlertid overfor TV 2 Nyhetene at han tar tabben med godt humør.

- Jeg la ikke merke til det i kronprinsens tale. Jeg fant det helt naturlig at han omtalte Portugal som en del av Middelhavet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere