*Nettavisen* Nyheter.

Utlendinger må vise respekt

Et nytt lovforslag gir Putin økt mulighet til å nekte brysomme individer adgang til riket. Foto: Dmitry Lovetsky (AP Photo)

Et lovforslag som er til behandling i den russiske dumaen gir Russland rett til å nekte «uhøflige» utlendinger adgang til landet.

13.01.05 02:55

Lovforslaget sier at enhver som blir kjent skyldig i å ha fornærmet russiske verdier, myndigheter eller symboler kan bli nektet adgang til riket. Men loven definerer ikke hva slike overtramp består i. Menneskerettighetsgrupper frykter at loven vil bli brukt til å holde regimekritikere på armlengdes avstand, melder BBC News.

Den britiske nyhetskanalens korrespondent i Moskva sier lovforslaget er ment å forsterke Russlands nasjonale sikkerhet, men at den samtidig har vekket bekymring for nye stengsler mellom øst og vest.

Den russiske dumaen godkjente lovforslaget i første runde - uten debatt, men det gjenstår to høringer før loven er vedtatt.

Lovforslaget sier at utlendinger kan bli utestengt hvis de skader det som er alminnelige «åndelige, kulturelle og sosiale verder» i Russland. Likeledes kan myndighetene legge hindringer i veien for tilreisende som er avhengig av narkotika eller har smittefarlige sykdommer, for eksempel gjennom å nekte hiv-smittede visa.

En talsmann for Human Right Watch sier til BBC at en slik lov vil gi russiske myndigheter frie tøyler til å stenge døra for enhver som ikke er velkommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.