*Nettavisen* Nyheter.

Utro tjener svindlet Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp har avdekket et underslag på 7 millioner kroner ved sitt kontor i Khartoum i Sudan. Den lokale økonomisjefen er som sunket i jorden.

Han er politianmeldt for bedrageriet.

Kirkens Nødhjelp tror at økonomisjefen ved hjelp av én eller flere i banken som organisasjonen bruker, har forfalsket underskrifter, foretatt ureglementerte posteringer av banktransaksjoner og manipulert datasystemene på en måte som har vært vanskelig å oppdage.

Til utlandet
Underslaget har trolig pågått over en periode på halvannet år, ifølge Kirkens Nødhjelp.

Den lokale økonomisjefen har trolig reist til utlandet. 7. februar la han igjen et brev om at han tok to dagers ferie. Siden har ingen sett ham, melder NRK.

Årsbudsjettet for Khartoum-kontoret er på omtrent 20 millioner kroner. Underslaget utgjør omtrent en tredel av årsbudsjettet.

- Rystet og fortvilet
Kirkens Nødhjelp har politianmeldt forholdet. Organisasjonen vurderer også å gå til rettslige skritt overfor banken for å få erstattet tapet.

Generalsekretær Atle Sommerfeldt sier til NRK at han er rystet og fortvilet over det som er skjedd, men avviser at de har for dårlige rutiner.

- Det er lagt inn regelmessige rapporteringer til hovedkontoret og regelmessige besøk fra internrevisor til Khartoum. Det var ved et slikt besøk i november i fjor at vi begynte å se at her var ikke alt som det skulle, sier Sommerfeldt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.