*Nettavisen* Nyheter.

Utrydningstruet terrier vant

Foto: Rui Vieira (AP)

Kontroversielt hundeshow har kåret vinnerne.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Vinneren av et av verdens største hundeshow Crufts ble salyhamterrieren Charmin. Showet ble boikottet av BBC fordi de tidligere har vist en dokumentar som viste sykdom ved avl av utstillingshunder. Charmin, som ble kåret til «Best in show», er en truet hunderase ifølge den britiske kennelklubben, skiver Times.

- Han er en veldig spesiell hund, han er min beste venn. Han viste seg fram i kveld, og gjorde alle skritt riktig, sier eier Majorie Good fra Pennsylvania i USA, til Telegraph.

Les også: Gigantisk hundeshow boikottes

Dør ut
Salyham terrier har vært en populær rase, som blant annet ble brukt i Hollywood på grunn av sitt utseende. Nå fødes det svært få av rasen, kun 43 kom til verden i Storbritannia i fjor.

Nå håper oppdrettere at vinnerhunden kan øke populariteten til rasen. Tidligere har rasen vært holdt av personligheter som prinsesse Margareth, Elizabeth Taylor og Bette Davis. I tillegg brukte Alfred Hitchcock to Sealyhamterriere i filmen «Fuglene».

Charmin vant konkurransen «Best in show» foran en stor puddel og en Old English sheepdog, bedre kjent som «labbetuss» i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kontroversiell konkurranse
BBC boikottet i år konkurransen, til tross for at showet hadde 17 millioner seere i fjor. I tillegg har flere dyrevernorganisasjoner protestert mot showet etter at BBC viste dokumentaren «Pedigree Dogs Exposed» om helseskader ved avl.

For å møte noe av kritikken hadde showet i år en egen helsestand. I tillegg jobber kennelklubben med å endre rasestandarden på 209 raser.

Les også: Bulldog endrer utseende

Klikk på bildet for å forstørre.

Hund Crufts Show Foto: Leon Neal

Endres i Norge
Endringene får direkte konsekvenser for norsk hundeavl.

- Vi forholder oss til engelsk regelverk på engelske raser, og kan ikke styre det, sier leder av Norsk kennelklubb, til Nettavisen.

I Norge har man tidligere endret standarden på elghund.

- Vi endret standard på elghund etter at Europarådet påpekte føringen om snaut vinklet elghund. Vi endret dette til moderat vinklet, noe som ikke har fått store konsekvenser, avslutter Espen Engh.

Crufts gikk av stabelen 5-8 mars i Birmingham.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten! Bestill her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag