*Nettavisen* Nyheter.

Utsatte forbud mot utroskap

Tyrkias regjeringsparti AKP trakk torsdag tilbake deler av et omstrid lovendringsforslag, og utsatte dermed debatten om hvorvidt utroskap skal bli forbudt i Tyrkia.

AKP trakk tilbake to artikler i lovendringsforslaget, som blant annet omhandler et mulig forbud mot utroskap, ifølge justiskomiteens leder Koksal Toptan.

Opposisjonen i Tyrkia sa tidligere på dagen at landets regjering ville overse advarslene fra EU og trolig forby utroskap, trass i den krasse kritikken fra unionen. Etter at deler av lovforslaget ble trukket, sa parlamentarikere at det hele kunne være et påfunn for å lansere den omstridte loven som kriminaliserer utroskap en gang til.

Ble skrinlagt tirsdag
Tirsdag så det ut til at regjeringen i Tyrkia skrinla forslaget om å forby utroskap, et forslag som opprører liberale tyrkere og irriterer EU. Tyrkia håper å få grønt lys for å starte formelle medlemskapsforhandlinger med EU innen utgangen av året.

Men Ali Topuz, som er sentralt plassert i opposisjonspartiet CHP, fortalte torsdag til journalister at regjeringen bare hadde gjort kosmetiske endringer i forslaget ved å erstatte ordet «ekteskapsbrudd» med «utroskap». Han fastholdt at partiet vil motsette seg forslaget, uansett hvordan det blir lagt fram for nasjonalforsamlingen.

Presser partiledelsen
Torsdag kveld virket det altså som om regjeringen hadde utsatt debatten etter at enkelte medlemmer av AKP torsdag på nytt la press på partiledelsen for å innføre forbud mot utroskap.

Forslaget skulle opprinnelig diskuteres tirsdag, men en avtale i siste liten mellom AKP og CHP førte til at utroskap aldri ble et tema.

EU-kommisjonen skal levere sin rapport om Tyrkia 6. oktober. Den vil danne grunnlaget for et toppmøte i desember, hvor unionens ledere skal ta stilling til medlemskapsforhandlinger med Tyrkia.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.