RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utsatte rettssak mot Pamuk

Sist oppdatert:
Domstolene i Istanbul utsatte fredag den mye omtalte rettssaken mot Tyrkias verdenskjente forfatter, og mannen bak «Mitt navn er Karmosin», Orhan Pamuk.

Rettssaken mot den verdenskjente forfatteren Orhan Pamuk har blitt en skikkelig nøtt for de EU-hungrige tyrkiske myndighetene.

En nøtt
Å dømme en så profilert forfatter for å ha fornærmet tyrkisk ånd etter at han i flere intervjuer snakket om at Tyrkia har tatt livet av 30.000 kurdere opp gjennom årene og en million armenere for 90 år siden, er ikke god reklame for et EU-medlemskap.

Pamuk slo gjennom med boken «Mitt navn er Karmosin», og kom nettopp på norsk med oppfølgeren «Snø». Mange mener han bør bli nominert til Nobels litteraturpris.

Folkemordet på armenere er en av de store verkebyllene i Tyrkias historie på lik linje som kurderne. Pamuk har snakket om dem begge.

Fornærmet tyrkisk identitet
Pamuk ble tiltalt etter de gamle lovene i Tyrkia og anklaget for å ha fornærmet tyrkisk identitet. Dommeren mener at det derfor erjustisministeren som må gi klarsignal for en rettssak. På bakgrunn av de nye lovene er det ikke engang sikkert at forfatteren ville bli tiltalt.

Men justisdepartementet ønsker ikke å ta i saken, og har sagt at de er inkompetente. Det ville ikke dommeren ha noe av.

Fredag utsatte han saken under stort medieoppbud og sa han ville gi justisministeren frem til februar for å se gjennom saken og bestemme seg.

Sterk kritikk fra EU
Rettssaken har vakt oppsikt og sterk kritikk i EU, så sterk at de har sendt fem observatører til å følge rettssaken.

Nå må Pamuk vente til februar. Selv har han sagt at han trorhan blir frikjent i ytringsfrihetens navn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere