RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utsetter Discovery-oppskytning

Sist oppdatert:
NASA tar ingen sjanser når de skal sende opp den første romfergen etter den katastrofale ulykken i 2003 og utsetter combacket til juli.

Romfergen Discovery skulle etter planen skytes opp en gang mellom 15. mai og 3. juni, men oppskytningen utsettes nå til juli. Det forteller en anonym kilde i NASA til Reuters. Avgjørelsen skal ha blitt tatt av NASAs nye sjef, Michael Griffin, torsdag. Det ventes at nyheten blir offentliggjort i dag.

Oppskytningsplanene blir utsatt etter at undersjefene i organisasjonen gjentatte ganger har uttrykt bekymringer om at løse deler kan skade romfergen under take-off. Frykten er at is fra romfergens drivstofftank kan løsne og forårsake de samme skadene på skroget.

Det var en bit fra isoleringsskummet på tanken som traff romfergen Colombia under oppskytning i januar 2003. Biten skadet den ene vingen på romfergen og brøt sammen da den var på vei gjennom atmosfæren og inn til landing.

Syv astronauter omkom.

Etter ulykken satt NASA sine tre gjenværende romferger på bakken og startet et større arbeid med å oppjustere fergene. Spesielt skal de eksterne drivstofftankene, som inneholder nok brennstoff til å få romfergen ut i bane på åtte og et halvt minutt.

I tillegg til å endre tankenes isoleringsskum, har NASAs ingeniører analysert trusselen isbiter og mulighetene for at disse kan falle av, slik skummet på Colombias tank gjorde, og skade romfergen.

Ny dato for oppskytning skal ifølge Reuters nå være satt til en gang mellom 13. og 31. juli i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere