RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Wally Santana (Ap)

Utvider unntakstilstand

Sist oppdatert:
Thailandske myndigheter har utvidet unntakstilstanden i frykt for voldelige opptøyer.

Den thailandske regjeringen har tirsdag utvidet unntakstilstanden i 19 provinser i frykt for nye opptøyer.

Regjeringen innførte unntakstilstand under massedemonstrasjonene som herjet i Bangkoks gater i april og mai.

90 drept
Demonstrasjonene endte i et blodbad. Store deler av hovedstaden ble lammet, og 90 mennesker ble drept da de såkalte rødskjortene mobiliserte mot regjeringen.

Rødskjortene, som er tilhengere av korrupsjonstiltalte og tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra – som lever i eksil, fremsatte krav om at den sittende statsministeren skulle gå av og skrive ut nyvalg.

Statsminister Abhisit Vejjajiva lovet mandag at unntakstilstanden vil bli gradvis avviklet, melder BBC. Regjeringen opphever unntakstilstanden i fem provinser, men viderefører den i 19 provinser, inkludert hovedstaden Bangkok.

Dette innebærer et forbud mot folkesamlinger bestående av mer enn fem mennesker, og at politiet har lov til å varetektsfengsle mistenkte i 30 timer uten siktelse.

Ingen merkbar effekt
- Unntakstilstanden har ingen merkbar effekt på dagliglivet for oss som bor i Bangkok. Her går livet sin vante gang. Butikker, restauranter og utesteder følger vanlige åpningstider, og offentlig transport går som vanlig. Et par restaurantinnehavere jeg har snakket med i utpregede turistområder, sier at omsetningen er klart lavere enn normalt, men at de ser en jevn stigning. I områder dominert av det hjemlige thaipublikumet, er trafikken og omsetningen helt normal, sier Nettavisens journalist i Bangkok, Stig Martin Solberg.

- Vi er klar over at det formelt sett er unntakstilstand og at 2000 sivile politi overvåker Bangkok sentrum med spesiell fokus på folkeansamlinger. Ansamlinger på over fem personer er i prinsippet forbudt, men det virker ikke som det påbudet håndheves strengt, sier Solberg.

- Et lyspunkt for hele Bangkok kom for ett par uker siden da den etterlengtede Skytrain-ruten fra hovedflyplassen til sentrum endelig åpnet, sier Solberg.

Massedemonstrasjonene tidligere i år ble brutalt slått ned på av regjeringsstyrker. Flere av rødskjortenes ledere ble arrestert, og den opposisjonsvennlige pressen ble i stor grad sensurert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere