RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utvidet FN-mandat i Afghanistan

Sist oppdatert:
FNs sikkerhetsråd vedtok mandag enstemmig å utvide mandatet til den fredsbevarende ISAF-styrken i Afghanistan.

Styrken har hittil bare hatt mandat til å operere i og i området rundt hovedstaden Kabul, men nå kan soldater utplasseres hvor som helst i landet.

- Denne resolusjonen bidrar til å bane vei for bedre sikkerhet i Afghanistan, noe alt annet er avhengig av, sa USAs FN-ambassadør John Negroponte da det var klart at Sikkerhetsrådets 15 medlemmer hadde vedtatt å utvide mandatet.

USA endret syn
Myndighetene i Washington var i utgangspunktet ikke altfor ivrige etter å få til et slikt vedtak, men endret syn på saken da NATO overtok kommandoen over ISAF-styrken 11. august, ifølge Negroponte.

- Afghanistan er et land som fortjener de frihetene som internasjonal sikkerhetsassistanse kan bidra til, sa han.

Også Tysklands FN-ambassadør Gunter Pleuger, som reiser til Afghanistan 31. oktober for å se nærmere på gjenoppbyggingen av landet, var fornøyd med FNs beslutning, skriver NTB-Reuters-DPA.

NATO, som har kommandoen over styrken, godkjente 6. oktober et utvidet mandat for den internasjonale ISAF-styrken.

Flere tyske soldater
Sikkerhetsrådets vedtak mandag fører i første omgang trolig til at 450 tyske soldater blir sendt til byen Kunduz nord i Afghanistan så snart den tyske nasjonalforsamlingen gir sin tilslutning til regjeringens planer. Soldatene skal etter planen danne en " øy" nord i landet hvor sikkerheten vil bli kraftig styrket.

- Dersom dette blir en suksess, håper vi det kan bli sett på som et pilotprosjekt som muligens kan bli kopiert i andre områder av Afghanistan, sa Pleuger sent mandag kveld.

Både Afghanistans president Hamid Karzai, internasjonale hjelpeorganisasjoner og FN har i lengre tid tatt til orde for at ISAF-styrken også må tillates å engasjere seg utenfor hovedstaden Kabul og områdene rundt byen.

ISAF-styrken består i dag av 5.500 soldater.

Vil avvæpne krigere
Beslutningen om å utvide mandatet til ISAF-styrken kommer to uker før det ambisiøse avvæpningsprosjektet i Afghanistan starter. Det har som mål å frata omkring 100.000 krigere våpnene de besitter.

Fortsatt er sikkerheten i deler av Afghanistan svært dårlig, og rester av det styrtede Taliban-regimet har trappet opp sine angrep de siste månedene. Siden begynnelsen av august er mer enn 300 hjelpearbeidere, amerikanske soldater og Taliban-krigere drept i voldshandlinger og kamper rundt omkring i landet.

(NTB-Reuters-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere