RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utvist fra Sverige - tatt som gissel

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Amiran Dougujev (6) ble utvist fra Sverige 14. juni. Fra tryggheten i Hofors havnet han i et levende helvete da han hadde sin første skoledag.

På sin første skoledag ble han tatt som gissel da terroristene overfalt skolen i Beslan, skriver Aftonbladet.

- Det var forferdelig, er alt Amiran Dougjev klarer å få sagt før han begynner å gråte.

Våket ved sperringene
Fredag lyktes han i å rømme fra infernoet i gymsalen på Skole nummer 1, midt under den verste skytingen. Da hadde seksåringen tilbrakt tre døgn innesperret uten mat eller drikke, blant barn som drakk urin, under en konstant trussel på livet fra gisseltakerne.

Mens sønnen var innesperret på skoleområdet, sto hans fortvilte mor på utsiden og fryktet det verste, Angela (34) var på vei til skolen for å være med på sønnens første skoledag, men rakk aldri fram før terroristene slo til. Hun ble stående bak politisperringene, og der sto hun til fredagens blodige slutt på dramaet.

Psykiske problemer
Da skuddvekslingen startet fredag, lyktes det Amiran og hans søskenbarn å flykte ut gjennom gymsalen i et vindu.

- Det var før de begynte å skyte mot vinduet. Alt var kaotisk. Vi visste først ikke om han hadde klart seg eller om han var død, forteller Amirans far, Moukharbek Dougujev (42).

Da han flyktet fra terroristene fikk Amiran skrubbsår på knærne og armene, men ellers klarte han seg uten fysiske skader. Psykisk står det imidlertid verre til, forteller faren.

Søkte asyl
- Han har vært deprimert siden vi ble utvist fra Sverige. Hva som nå skjer, tør jeg ikke tenke på. Hvordan skal jeg noensinne få ham til å gå på skolen igjen?

Moukharbek Dougujev var ikke selv i Beslan under dramaet, og kunne først mandag gjenforenes med sin familie. Familien kom til Sverige i 1999, hvor de søkte asyl. I sommer fikk de beskjed om at det ikke var grunnlag for søknaden, og familien ble sendt tilbake til Moskva.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere