*Nettavisen* Nyheter.

Uvaksinerte barn får ikke lov til å gå på skolen i Oregon

VAKSINEPÅBUD: På Portland Village School er kun rundt halvparten av elevene fullvaksinerte, noe som utgjør det laveste nivået av vaksinerte elever i Oregon. Fra og med 21. februar ble uvaksinerte elever sendt hjem fra skolen. Foto: Google Maps

Skoleelever i Oregon blir sendt hjem fra skolen hvis de ikke er vaksinerte.

Fra og med torsdag 21. februar, får ikke uvaksinerte barn gå på skole eller barnehage i Oregon.

Den amerikanske staten har innført en såkalt «School Exclusion Day», hvor alle skoleelever som ikke er vaksinerte blir sendt hjem og får ikke komme tilbake før de er vaksinerte, skriver helseautoritetene i Oregon i en pressemelding.

10 prosent uvaksinerte elever

Det er påbudt at skoleelevene blant annet har tatt MMR-vaksinen, i tillegg til difteri, teftanus, kikhoste og polio, hib-infeksjon og hepatitt A og B.

I Portland, som er den største byen i Oregon, er det mer enn 25 skoler hvor en av ti elever ikke har fått de påbudte vaksinene, skriver Portland Tribune. Ved Portland Village School er det kun rundt halvpartene av elevene som er fullvaksinert.

- Immunisering holder skolene og hele samfunnet friskt og trygt. Det er den beste måten å beskytte barn mot sykdommer man kan vaksineres mot, som kikhoste og meslinger, sier Stacy de Assis Matthews, utdanningskoordinator i den offentlige helsesektoren i Oregon.

Klikk på bildet for å forstørre.

VAKSINEPÅBUD: I Oregon får ikke uvaksinerte barn gå på skolen eller i barnehagen. Foto: Illustrasjonsbilde (NTB Scanpix) (NTB scanpix)

- Barn kan ikke velge

Mer enn 30.000 brev ble sendt ut i 2017, hvor foreldre ble bedt om å sørge for at alle barna hadde fått de nødvendige vaksinene innen 21. februar.

- Barn kan ikke velge. Når foreldre tar dårlige avgjørelser bør regjeringen beskytte babyer og barn først, sier bioetiker Arthur Caplan ved Universitetet i New York i Newsweek.

Barn som ikke kan vaksineres på grunn av medisinske årsaker kan fortsette på skolen. Det samme gjelder foreldre som ikke vaksinerer barna sine på grunn av filosofiske, religiøse eller personlige grunner. For å få godkjent videre skolegang for uvaksinerte barn med en av disse årsakene som bakgrunn, må imidlertid foreldrene gå gjennom et utdanningsprogram på internett eller snakke med en lege.

- Bør vudere vaksinepåbud i Norge

Vaksinedebatten herjer på nytt etter et nyheten om meslingutbrudd i Europa. Over 20.000 ble smittet av meslinger i Europa i 2017, en økning på 400 prosent fra 2016.

I Oslo er tre personer smittet med meslinger, og ingen av dem var vaksinert.

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Helseetaten i Oslo kommune mener det nå bør vurderes å pålegge vaksinering av alle barn i Norge.

– Jeg har vært skeptisk til obligatorisk vaksinering mot meslinger. Men det er nå stadig utbrudd i Europa og barn dør. Dette er en så alvorlig sykdom at jeg mener vi på nytt bør diskutere om dette skal være obligatorisk, sier Steen til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.