RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uventet G8-enighet

Sist oppdatert:
Søndag kom G8-landene uventet med en felles uttalelse om krisen i Midtøsten.

Hva er G8? Les mer her

G8-møtene er kjent for tomt politikerprat, pomp og prakt. Årets møte i Russland har imidlertid skilt seg fra de foregående, og partene kom uventet til enighet.

Tyskland pådriver
- Ingen ventet en felles uttalelse om situasjonen i Midtøsten, men det klarte altså denne gruppen å bli enig om i løpet av kvelden, sier TV 2s utenriksreporter Øystein Bogen, som følger møtet på kloss hold.

Ifølge Bogen synes det å være Tyskland som er motoren bak uttalelsen - som både ber Hizbollah levere tilbake de kidnappede soldatene og å slutte å skyte raketter mot Israel, og Israel om å stoppe alle angrep mot Libanon og å trekke seg ut av Gaza.

Langt fra hverandre
- Landene stod langt fra hverandre - Russland og Frankrike ville kritisere Israel for bombing av sivile mål og infrastruktur i Libanon, mens USA i flere dager hardnakket har ment at Israel er i sin fulle rett til å forsvare seg - fordi de mener Israel kjemper mot terrorisme, forklarer Bogen.

Jerngrep
De store demonstrasjonene har uteblitt i St. Petersburg. Politiet holder jerngrep om byen, og innbyggerne er oppgitt og forbannet over at de ikke får bevege seg fritt i byen, og at politiet stadig sjekker alle papirer. De få demonstrantene hevder det er urimelig at demonstrasjoner og meningsytringer i det offentlige rom ikke er tillatt – slik det har vært under andre G8-møter.

Søndag gjennomførte små grupper demonstranter punktdemonstrasjoner. Først ble 37 demonstranter arrestert utenfor luksushotellet Astoria. Senere på formiddagen troppet politiet massivt opp og fjernet 12 demonstranter i sentrum.

Relativt brutalt
- De ble relativt brutalt kastet inn i buss, etter ti minutt var det ikke så mye som en sneip eller løpeseddel igjen. Aksjonen virket koordinert med kommunens renholdstjeneste, sier Bogen, som var vitne til hendelsen.

G8-møtets største resultat kom trolig i form av den felles uttalelsen søndag. Møtet fortsetter mandag, og da med FNs generalsekretær Kofi Annan og fredprisvinner Mohamed ElBaradei fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Det er ventet nye uttalelser om krisen i Midtøsten, samt Irans atomvåpenprogram. Møtet vil være over i to-tiden mandag ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere