RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uventet velkomst for Bush

Sist oppdatert:
George W. Bush fikk en uventet velkomst da han kom til Albania søndag.

De fleste av Albanias innbyggere er muslimer, og både i Tyskland og i Roma ble Bush møtt med store protester.

Flagg og salutter
Bush er den første amerikanske presidenten som besøker Albania, melder AP. Presidenten ble møtt med kanonsalutter, og flere tusen mennesker hadde samlet seg i sentrum av Tirana for å ønske ham og kona Laura velkommen.

Byen var også pyntet med bannere og plakater med påskriften «Stolt over å være samarbeidspartnere» og «President Bush i Albania skriver historie».

Røde og hvite papirhatter ble delt ut i sentrum av byen, og i forkant av besøket har Albania utstedt tre nye frimerker med amerikanske motiver.

Etter et møte med statsminister Sali Berisha i hovedstaden Tirana tok George W. Bush til orde for at Kosovo må bli en selvstendig stat.

- Samtaler om Kosovos framtidige status må ha en viss selvstendighet som mål. Tiden er inne, sa Bush i en tale. Han ba også albanerne bidra til ro i regionen mens løsrivingsprosessen pågår.

Ekteparet Bush skal bare tilbringe åtte timer i Albania, men bildene av hyllesten i det hovedsakelig muslimske landet gjør nok godt for Bush sitt image verden rundt.

- Jeg vil forsikre meg om at det albanske folk forstår at USA vet at dere fins og at dere har tatt noen vanskelige valg for å stabilisere et fritt samfunn. Jeg kommer til et land der folk er i ferd med å forstå fordelene med frihet, sa Bush i et intervju før ankomst.

Møter soldater
Bush skal også møte Albanias president Alfred Moisiu, og hilse på soldater som har tjenestegjort i Irak og Afghanistan.

Albania vil gjerne inn i både Nato og EU, men det skjer neppe i nær framtid. Russland har blant annet motsatt seg at Albania får innpass i den vestlige militæralliansen.

Mange albanere håpet på forhånd at Bush’ besøk ville gi albanerne i Kosovo en vitamin-innsprøytning i kampen for løsrivelse fra Serbia.

Kosovo har vært under FN-administrasjon siden 1999.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere