*Nettavisen* Nyheter.

Væpnede demonstranter møtte Obama der 9 personer ble skutt

RUNDT 300 DEMONSTRANTER møtte Barack Obama i Roseburg, deriblant Jeff Hill (60) fra Chiloquin, som gjorde det klart at USAs president i hans øyne er uønsket der. Foto: Amanda Loman (Reuters / NTB scanpix)

Anspent stemning i Roseburg under president Barack Obamas besøk.

NEW YORK (Nettavisen): Barack Obama tok raskt opp debatten om våpenlovene i USA etter at ni personer ble drept i en masseskyting på Umpqua Community College 1. oktober.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Drapsmannen, Chris Harper Mercer, ble den tiende som mistet livet den dagen da han skjøt seg selv etter en skuddveksling med politiet.

USAs president er lei av alle masseskytingene i USA og ønsker å stramme inn lovverket.

Massemorderen i Roseburg hadde tilgang til minst 14 våpen, til tross selv moren hans omtalte ham som mentalt ustabil.

10.209 mennesker er drept av skytevåpen i USA hittil i 2015. Det er praktisk talt ingen regulering av våpensalget - eier du et våpen her, kan du fritt selge det til hvem som helst.

Obama kalte masseskytingene «et politisk valg» i sin tale fra Det hvite hus 1. oktober, noen timer etter masseskytingen i Roseburg i Oregon.

- Dette er et politisk valg vi har tatt: Å oppleve slike ting som dette regelmessig. Jeg vet at jeg vil bli kritisert for å gjøre politikk ut av dette, men vi må gjøre politikk ut av dette, sa Obama.

Han oppfordret også pressen til å skrive om hvor mange amerikanere som blir drept av terrorister sammenlignet med hvor mange som blir drept av skytevåpen.

Klikk på bildet for å forstørre.

DELTE MENINGER: Noen av innbyggerne i Roseburg tok imot Barack Obama med åpne armer. Foto: Amanda Loman (Reuters / NTB scanpix)

I 2014 ble 18 personer i USA drept av terrorister, ifølge Global Terrorism Database, mens det ifølge Gun Violence Archive var 9940 personer som var drept av skytevåpen 1. oktober.

Nå skriver vi 10. oktober og antall mennesker som er drept av skytevåpen har altså steget til 10.209. Det vil si at 269 mennesker til har mistet livet i løpet av de ni dagene som har gått siden massakren på Umpqua Community College.

Klikk på bildet for å forstørre.

PRESIDENT Barack Obama møtte Roseburgs borgermester Larry Rich og Oregons guvernør Kate Brown under besøket i Roseburg. Han hadde også private møter med ofrenes familier. Foto: Pablo Martinez Monsivais (Ap / NTB scanpix)

Fredag var Obama i Roseburg for å gi sin støtte til det sørgende samfunnet og ha private møter med familiene til de ni ofrene. Han ble ikke møtt med røde løpere.

- Det er ingen her som tror på hans våpenretorikk. Han utnytter en lokal tragedie til å score politiske poeng, sa Bruce Rester (66) ifølge New York Daily News.

Rester kom til Roseburg fra Glendale i Oregon med en 45-kaliberpistol for å demonstrere mot presidenten.

Rundt 300 demonstranter møtte Obama med bannere som «Obama Go Home» og «Go back to Kenya».

Mike Johnson (48) fra Sweet Home sa til Daily News at løsningen er flere våpen, ikke færre.

- Jeg er en sterk tilhenger av 2. grunnlovstillegg. Hvis jeg havner i en situasjon hvor noen angriper meg eller noen andre, vil jeg ha muligheten til å forsvare meg, sier Johnson, som også bar våpen under demonstrasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag