*Nettavisen* Nyheter.

Væpnet aksjon mot politistasjon øst i Ukraina

Væpnede menn i kamuflasjeuniform har tatt kontroll over en politistasjon i byen Slavjansk øst i Ukraina, ifølge landets innenriksminister (arkivbilde). Foto: Igor Golovniov (Scanpix)

12.04.14 14:17

Væpnede menn i kamuflasjeuniform har tatt kontroll over en politistasjon i byen Slavjansk øst i Ukraina. Politiets våpenlager er blitt tømt og våpnene delt ut til demonstranter.

De væpnede mennene, som også har tatt kontroll over sikkerhetsstyrkenes hovedkontor i Slavjansk, har fått tak i minst 400 håndvåpen og 20 automatvåpen fra lageret, opplyser ukrainsk politi.

«Å få tilgang til våpnene var målet med aksjonen. De deler nå ut disse våpnene til demonstranter i Slavjansk», skriver politiet i en pressemelding.

En annen gruppe væpnede menn har forsøkt å ta kontroll over påtalemyndighetens kontorer i regionen Donetsk, som Slavjansk ligger i, men er blitt tvunget på retrett, opplyser innenriksminister Arsen Avakov.

«Responsen vil bli svært hard, for det er forskjell på demonstranter og terrorister», skriver Avakov på Facebook.

Okkupasjoner

En lokal polititalsmann sier til nyhetsbyrået Reuters at mennene ikke har kommet med noen krav. De har heller ikke oppgitt noen detaljer om sin identitet.

Aksjonen kommer etter at prorussiske demonstranter i flere byer øst i Ukraina de siste dagene har tatt kontroll over bygninger som tilhører de regionale styresmaktene.

Demonstrantene krever en folkeavstemning i området om løsrivelse fra Ukraina og tilslutning til Russland.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk kom denne uka med løfter om økt selvstyre for de østlige regionene, men det har ikke fått demonstrantene til å vike fra sine krav.

Ifølge Avakov er regjeringen åpen for dialog med aksjonistene.

«Men de som bevæpner seg, setter fyr på bygninger, skyter på folk og på politiet, terroriserer med køller og masker, de vil møte en passende respons», advarer han.

Skjøt opp i lufta

Slavjansk ligger i regionen Donetsk, om lag 150 kilometer fra grensa til Russland. Ukraina har sendt spesialstyrker til stedet, men det er foreløpig ikke meldt om noe forsøk på å slå tilbake på de væpnede mennene som har tatt seg inn på politistasjonen.

Mennene skal ifølge lokal presse ha skutt opp i lufta da de gikk til aksjon.

Også i de andre byene hvor bygninger er blitt okkupert, har demonstranter bevæpnet seg. Ukrainske styresmakter har truet med maktbruk for å få dem ut av bygningene, men har foreløpig ikke gjort alvor av truslene.

De politiske lederne i Kiev frykter at russiske soldater skal gå inn i østlige deler av Ukraina på samme måte som på Krim-halvøya, og USAs utenriksminister John Kerry har hevdet russiske agenter blir sendt til Øst-Ukraina for å skape kaos og gi Russland et påskudd til å gripe inn militært.

Russland selv nekter for dette.

– Vi har ingen slike ønsker. Det strider mot kjernen i Russlands interesser, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fredag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.