Været: Her blir det grått, vått og vindfullt

Kraftig regn og mye vind er varselet som gjelder flere steder i landet fra og med fredag.

Kraftig regn og mye vind er varselet som gjelder flere steder i landet fra og med fredag. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Meteorologene med farevarsler for mye regn og kraftig vind.

10.08.18 09:46

OSLO (Nettavisen): Fredag blir en grå og våt dag mange steder. Meteorologene har varslet lokalt mye nedbør i Rogaland, Telemark, Buskerud, Oppland og Møre og Romsdal. I tillegg er det farevarsel for kraftig og til dels svært kraftig vind i Østfold, Vestfold, Agder-fylkene, Telemark, Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland, Hedmark, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland fredag og lørdag.

Politiet ber publikum etterkomme de råd som er gitt i farevarslene:

- Ikke legg ut på tur i fjellet, feste løse gjenstander og følg de varslinger og føringer som blir gitt, heter det i en melding fra Innlandet politidistrikt fredag formiddag.

Se varslene på varsom.no

Venter store nedbørsmengder

Farevarslene står i kø når det gjelder store nedbørsmengder:

- Fare for overvann i tett bebygde områder. Fare for lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred i bratt terreng, lyder varselet for Rogaland. Her er det ventet fra 50 til 70 millimeter regn på tolv timer fra natt til fredag til fredag kveld.

Lokalt i Telemark, Buskerud og Oppland ventes det 40-50 millimeter på 24 timer fredag. Også her er det fare for overvann i bebygde områder.

I Møre og Romsdal er det ventet lokalt 40-60 millimeter regn på tolv timer fra fredag kveld til lørdag morgen.

Gult farevarsel

Det er gult farevarsel i alle disse fylkene. Gult nivå betyr utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt. Skalaen har i alt fire trinn, der gult er nummer to.

Sjekk farevarselet for detaljer, er oppfordringen fra Meteorologisk institutt.

Fra fredag ettermiddag er det ventet regn og regnbyger med mulighet for torden i Møre og Romsdal og lokalt mye nedbør, ifølge meteorologene.

- Kan være farlig å ferdes i fjellet

Her er det også ventet vindkast på 20-25 meter i sekundet fra vest og nordvest sent fredag kveld og natt til lørdag.

«Det kan være farlig å ferdes i fjellet. Sterke vindkast kan føre til lokale strømbrudd, og trær som har blåst over ende kan ligge i veibanen. Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse avgårde. Vær forsiktig når du ferdes utendørs», heter det i farevarselet både for Møre og Romsdal og Trøndelag.

Det er videre ventet sterk vind i Sør-Norge og sørlige Nordland de neste dagene med vindkast opp i 20-30 sekundmeter.

Slik ser nedbørsvarselet ut på nettsiden varsom.no fredag. Foto: Faksimile (Varsom.no)

Da Nettavisen snakket med meteorolog Gunnar Livik tirsdag var meldingen at lavtrykkene sto i kø og særlig vil gjøre seg gjeldende i Sør-Norge. I tillegg skal temperaturen ned flere hakk. Meteorologen kunne heller ikke utelukke minusgrader.

Se løpende Twitter-meldinger fra Meteorologisk institutt her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.